SE traži zabranu trgovine organima

Izvor: B92, 24.Jan.2013, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE traži zabranu trgovine organima

Strazbur -- Savetu Evrope je predloženo da usvoji obavezujuću konvenciju kojom se zakonom zabranjuje i sprečava ilegalna trgovina ljudskim organima, tkivima i ćelijama.

Parlamentarna skupština ove sveevropske institucije je usvojila preporuke za konvenciju, koju treba da potvrdi Komitet ministara Saveta Evrope, a kojom se od evropskih zemalja zahteva da spreče i kažnjavaju ilegalnu trgovinu ljudskim organima zato što to predstavlja "veliku opasnost za ljudska prava i zdravlje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ova konvencija bi bila prvi pravni međunarodni instrument takve vrste za bitku protiv svetski raširene ilegalne trgovine ljudskim organima, uključujući tzv "turizam za presađivanje organa", stoji u tekstu koji je usvojila Parlamentarna skupština SE.

Predlog je sačinio poslanik iz Monaka Bernar Marke, koji je pored ostalog naglasio da su "Parlamentarnu skupštinu uzbunile povesti koje je u memoarima ispričala (bivši tužilac Haškog suda) Karla del Ponte, pa je pokrenuta istraga o nečovečnim postupcima i ilegalnoj trgovini organima na Kosovu".

To je urodilo rezolucijom Parlamentarne skupštine SE, u kojoj je zaključeno da se o tome mora usvojiti jedan međunarodni pravni instrument, ukazao je Marke.

U ovom dokumentu se traži da konvenciju mogu potpisati i zemlje koje nisu članice Saveta Evrope s ciljem da se obezbedi zaštita žrtava i međunarodna saradnja u suzbijanju ove kriminalne radnje, posebno to da se zajamči mehanizam koji će sprečiti da se nasilno uzimaju organi zatvorenicima i zarobljenicima.

Zato je naglašeno da "posebnu zabrinutost izazivaju navodi da su neke zemlje koje nisu članice Saveta Evrope uzimale organe od zatvorenika ili ubijenih zarobljenika".

U predlogu konvencije se podvlači da je nužno obezbediti da oni koji daju organe to čine uz prethodnu saglasnost, kao i da se sve učini da se poveća broj dobrovoljnih davalaca organa, jer je veliki nedostatak organa uzrok ilegane trgovine u koju su upletene bezobzirne mreže organizovanog kriminala.

U raspravi je više poslanika ukazalo na to da se neizostavno mora učiniti sve da se spreči da mafijaške mreže uzimaju organe od dece i hendikepiranih lica.

Takođe je rečeno da u svetu milion lica svake godine čeka da dobije organe za presađivanje, a svega sto hiljada njih uspeva da dođe do organa.

Više poslanika su u raspravi ukazali na, kako je rečeno, "apsolutno strašne" navode izvestioca Dika Martija, na temelju čega je usvojena i rezolucija Saveta Evrope o trgovini organima na Kosovu i Albaniji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.