SAVEZNICI SE PONOVO OKUPLJAJU Rusija poziva na ujedinjenje u borbi protiv terorista kao nekad protiv Hitlera

Izvor: Blic, 18.Nov.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAVEZNICI SE PONOVO OKUPLJAJU Rusija poziva na ujedinjenje u borbi protiv terorista kao nekad protiv Hitlera

Iz Kremlja je stigao poziv evropskim i državama Severne Amerike, kao i Bliskog istoka, da sa Rusijom formiraju antiterorističku koaliciju koja bi se protiv Islamske države borila kao protiv nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Italijanska agencija ANSA navela je da se poziv Rusije poziv desio jučerašnjeg telefonskog razgovora predsednika Vladimira Putina i njegovog francuskog kolege Fransoa Olanda.

- Odlučeno je pre svega da se osiguraju tešnji kontakti i koordinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aktivnosti između vojnih agencija i bezbednosnih službi dve države u operacijama protiv terorista - navedeno je u Kremlju nakon razgovora dvojice državnika.

U okviru dogovora o zajedničkom delovanju protiv Islamske države, Oland će se sastati sa Barakom Obamom, predsednikom SAD, 24. novembra u Vašingtonu, a potom i sa Putinom dva dana kasnije u Moskvi.

Dmitrij Medvedev, ruski predsednik, izjavio je juče, na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Manili, da je terorizam globalni izazov i da je zato potreban globalni odgovor.

- Teroristički napadi sa kojima su se Rusija i Francuska upravo suočile, pogodili su celi svet. Širenje terorizma zaista jeste globalni izazov. I za to je potreban zajednički odgovor - naveo je Medvedev u filipinskoj prestonici.

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je danas formiranje široke koalicije protiv Islamske države (IS), uz učešće Vašingtona i Moskve.

Oland je upozorio da IS predstavlja pretnju po ceo svet, te da će razgovarati o koordinisanju napora u borbi protiv IS sa američkim predsednikom Barakom Obamom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenele su agencije.

Oland je, govoreći na skupu Udruženja gradonačelnika Francuske, pohvalio francuske snage reda na uspešno okončanoj operaciji koja je jutros izvedena u severnom predgrađu Pariza Sen Deniju.

"Reč je o izuzetno opasnoj i teškoj policijskoj operaciji, koja je imala za cilj neutralisanje terorista u Sen Deniju, a u vezi sa napadima izvedenim u petak", rekao je Oland, navodeći da je dvoje terorista ubijeno i da je više osoba uhapšeno.

Francuski predsednik je pohvalio policijske snage koje su intervenisale 13. novembra prilikom niza terorističkih napada u Parizu.

"Francuska je ponosna što ima ovako kvalitetne snage", naglasio je Oland, prenose francuski mediji.

On je ponovio da je Francuska u ratu protiv IS, objasnivši da nije Francuska prva objavila rat toj terorističkoj organizaciji, već je obrnuto.

U poslednja 72 sata u severu Sirije ubijeno je najmanje 33 džihadista.

U međuvremenu je iračko krilo Islamske države objavilol novi video snimak naslovljen sa "Poruka narodu krsta".

- Hrišćani su nam objavili rat, njihova krv neće biti pošteđena - tvrde džihadisti u video snimku u kojem se slavi obaranje ruskog aviona uznad Egipta i pokolj u Parizu, a prikazuju i britanski Big Ben, pariska Ajfelova kula i rimski Koloseum.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rusija:Protiv ID kao protiv Hitlera

Izvor: OkRadio.rs, 18.Nov.2015

Iz Kremlja je stigao poziv evropskim i državama Severne Amerike, kao i Bliskog istoka, da sa Rusijom formiraju antiterorističku koaliciju koja bi se protiv Islamske države borila kao protiv nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Italijanska agencija ANSA navela je da se poziv Rusije poziv desio tokom...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.