SAD prebacuju dvojicu zatvorenika iz Gvantanama u BiH i  Crnu Goru

Izvor: RTS, 21.Jan.2016, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD prebacuju dvojicu zatvorenika iz Gvantanama u BiH i Crnu Goru

Pentagon je najavio da će prebaciti zatvorenike iz Gvantanama u BiH i Crnu Goru, kako bi tamo otpočeli nove živote, javlja Rojters.
Trojica zatvorenika iz Gvantanama trebalo je danas da napuste ozloglašeni američki zatvor nakon 14 godina zatočeništva. Međutim, samo su dvojica pristala da se ukrcaju na avion.
Dvojicu zatvorenika Pentagon će poslati u Crnu Goru i BiH da počnu nove živote, u najnovijim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naporima američkih vlasti da zatvore Gvantanamo.
U BiH ide Tarik Mahmud Ahmed el Savah (58), koji je i državljanin Bosne i Hercegovine i Egipta, sudeći po "procurelim" dosijeima. Optužen je da je bio Al Kaidin ekspert za eksplozive.
Januara 2010. godine Jedinica za reviziju u okviru američke baze Gvantanamo zaključila je da Savaha treba procesuirati. Interni odbor je potom preporučio da bude prebačen na lokaciju van kontrole američkog Ministarstva odbrane. Sve optužbe povučene su 2012. godine. Do danas je u Gvantanamu proveo 13 godina i osam meseci.
Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi, otići će u Crnu Goru. Njegov advokat smatra da je to idealno mesto za njega i da će se dobro uklopiti.
"Ima zapadnjački senzibilitet... Izgleda evropski. Kada ljudi prođu pored njega na ulici, neće ga ni primetiti", rekao je advokat.
Jemenski zatvorenik Muhamed Bavazir (36) odbio je da napusti zatvor i ode u za njega predviđenu zemlju, jer, kako kaže njegov advokat, tamo nema porodicu. Bvazir je, inače, poznat po tome što je štrajkovao glađu u znak protesta što mu nije obezbeđeno suđenje.
Ukupno su do sada američke vlasti iz Gvantanama pustile 91 zatvorenika. Dvojica zatvorenika prebačenih danas u BiH i Crnu Goru deo su grupe od 17 zatvorenika koji će Gvantanamo napustiti tokom ovog meseca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PENTAGON ODLUČIO: Zatvorenike iz Gvantanama prebacuju u Crnu Goru i Bosnu!

Izvor: Kurir, 21.Jan.2016

PODGORICA - Pentagon je najavio da će prebaciti zatvorenika iz Gvantanama u Crnu Goru...Zatvorenik Abd al-Aziz Abduh Abdallah Ali Al-Suvajdi (41), jemenskog porekla, poslat je u Crnu Goru, kako bi započeo novi život. Kako piše Rojters, on je u američkom zatvoru proveo više od 13 godina...Osim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.