Rusija u ponoć isključuje struju Belorusiji

Izvor: TvojPortal.com, 28.Jun.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija u ponoć isključuje struju Belorusiji

/bizlife.rs/ Rusija će u ponoć obustaviti isporuke električne energije Belorusiji zbog neplaćenog duga za isporučenu struju, saopštio je predstavnik ruskog monopoliste, kompanije Inter RAO.


Ruskim agencijama je rečeno da je jutros u 8.30 istekao rok koji je dat beloruskoj strani za isplatu dela duga. Pošto dug nije isplaćen, izvoz električne energije biće privremeno obustavljen. Čim novac stigne, isporuke će biti obnovljene.
Dug Belorusije za struju počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << je da raste od marta i dostigao je 1,5 milijardu ruskih rubalja (jedan evro je oko 40 rubalja). Inter RAO je u tom periodu dva puta smanjivao isporuke Belorusiji, nakon čega je dogovoreno da dug bude isplaćen u ratama.
Ruska električna energija koju Belorusija uvozi iznosi 12 odsto ukupne struje koju zemlja dnevno troši. Zvaničnici u Minsku saopštili su da je Belorusija u mogućnosti da sama proizvede dovoljno struje za potpuno snabdevanje stanovništva i privrede.
U Moskvi navode da ograničenje isporuka nema nikakvu političku pozadinu, odnosno da nije deo pritiska na predsednika Aleksandra Lukašenka.
Predsednik Komiteta Državne dume za energetiku Jurij Lipatov izjavio je da je Inter RAO komercijalna struktura, čiji je zadatak da prodaje struju. Zbog dugova Belorusije, kompaniji pada finansijski obrt, rekao je Lipatov, koji je član vladajuće jedinstvene Rusije.
Opoziciona Komunistička partija Rusije optužila je ruske vlasti da su se priključile nizu država koje politički i ekonomski ucenjuju Belorusiju.
*izvor: www.beta.rs

svetrusijaBelorusijaelektrična energijau ponociskljucenje

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.