Ruska kompanija „Inter RAO EES“ će u toku noći prestati da isporučuje električnu energiju Belorusiji

Izvor: Vostok.rs, 28.Jun.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska kompanija „Inter RAO EES“ će u toku noći prestati da isporučuje električnu energiju Belorusiji

28.06.2011. -

Ruska kompanija „Inter RAO EES" će u toku noći prestati da isporučuje električnu energiju Belorusiji. Odluka je doneta zbog toga što Minsk nije vratio dug u iznosu od 1,5 milijardi rubalja ruskoj strani.

Državna kompanija „BelEnergo" ima monopol na tržištu energetskih usluga u Belorusiji. Kompanije objedinjuje proizvodnju električne energije, njenu distribuciju i prodaju. Danas kompanija-monopolista ne može da plati pređašnju isporuku električne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << energije, koju je izvršila ruska strana zbog problema s valutom, do kojih je u zemlji došlo u toku postojeće devizne krize. Ovo su ranije izjavili predstavnici „BelEnergo". Usled toga kompanija danas ima problema s kupovinom valute za plaćanje energije, koju je isporučio ruski „Inter RAO EES". Međutim, bilo bi nepravilno kad bi se u ovom slučaju govorilo o razvoju konflikta između Moskve i Minska. Danas se glavni problem sastoji u tome što „BelEnergo" ne može da nabavi potrebna sredstva za izmirenje duga na domaćem tržištu, izjavio je u intervjuuza radio stanicu „Glas Rusije" stariji saradnik Instituta za energetiku i finansije Sergej Kondratjev:

„BelEnergo" kao privrednom subjektu nije nimalo jednostavo da kupi valutu za plaćanje struje koju je isporučio „Inter RAO EES". Konflikta kao takvog nema. I to što „Inter RAO EES" namerava da isključi, da obustavi prodaju električne energije Belorusiji je u svakom pogledu tržišna mera, koja se praktikovala i ranije u slučaju da zemlja ima veliki dug. Poznati su primeri na postsovjetskim prostorima. Primer je i Gruzija još u vreme RAO „EES Rusije". Zato konflikta tu nema. Međutim, beloruska kompanija je državna i ukoliko bi imala veliku želju, mogla bi da se obrati s molbom za pomoć odgovarajućim organima.

Kompanija „Iner RAO EES" je najveći ruski izvoznik električne energije i prilično aktivno trguje strujom u nekim evropskim zemljama. Kompanija je u rokovima vršila sve isporuke Belorusiji po ranije zaključenom ugovoru s „BelEnergo". Međutim, ova druga nije izvršavala uslove iz ugovora vezane za plaćanje. Ovakvo ponašanje, opet po uslovima iz ugovora, omogućava ruskoj strani da prekine isporuku električne energije Belorusiji. Pritom, kako je istakao Sergej Kondratjev, ovaj proces nema politički karakter:

Ovde je očigledan isključivo ekonomski spor. Između „BelEnergo" i „Inter RAO EES" postoji ugovor. Ugovor predviđa plaćanje isporučene robe. Pošto su rokovi istekli, „Inter RAO EES" po najnegativnijem scenariju može da se obrati odgovarajućim međunarodnim arbitražnim sudovima i da zahteva naplatu duga preko suda. Čini mi se da do toga ipak neće doći zato što će se Belorusija potruditi da nađe ova sredstva pre nego što će se „Inter RAO EES" obratiti Arbitraži i budno pratiti sve sudske procedure.

Danas stručnjaci razmatraju dva puta razvoja događaja: pozitivan i negativan. „Pozitivan" podrazumeva da beloruska strana plati dug i da se nastavi s isporukom električne energije, kao se između ostalog, ne bi oštetili potrošači. Međutim, ako se to ne desi, ruska strana će zamrznuti isporuku električne energije na duže vreme, istakao je takođe u intervjuu za „Glas Rusije" stariji saradnik Instituta za energetiku i finansije Sergej Kondratjev. Za Belorusiju to znači nužnost da traži druge isporučioce ili da razvija svoje kapacitete. I jedno i drugo, po rečima stručnjaka, za zemlju danas predstavlja određeni problem.

Izvor: Golos Rossii, foto: © SXC.hu

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RUSIJA U PONOĆ ISKLJUČUJE STRUJU BELORUSIJI

Izvor: Kurir, 28.Jun.2011

MOSKVA - Rusija će u ponoć obustaviti isporuke električne energije Belorusiji zbog neplaćenog duga za isporučenu struju, saopštio je predstavnik ruskog monopoliste, kompanije Inter RAO...Ruskim agencijama je rečeno da je jutros u 8.30 istekao rok koji je dat beloruskoj strani za isplatu dela duga....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.