Rusija prešla s reči na delo: Prva isporuka S-300 stigla u Iran

Izvor: Vesti-online.com, 11.Apr.2016, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija prešla s reči na delo: Prva isporuka S-300 stigla u Iran

Iako je bilo najavljeno da će u Savetu bezbednosti UN Amerika uraditi sve kako bi sprečila da sistem protivvazdušne odbrane S-300 stigne u Iran, taj plan im ipak nije uspeo. U ponedeljak je Iranu isporučena prva pošiljka ruskih raketnih odbrambenih sistema potvrdio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Hosein Džaber Ansari.

- Prva pošljika ruskih raketnih sistema S-300 je stigla u Iran - rekao je Ansari za iransku agenciju TASNIM, a prenela je ruska agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << TASS.

On je dodao da je isporuka obavljena preko Kaspijskog mora, na koje izlaze i Rusija i Iran.

Dogovor Moskve i Teherana o isporuci S-300 je potpisan 2007. godine, ali ga je Rusija suspendovala pod pritiskom SAD i Izraela.

Ruske vlasti su tada, kad je Zapad optuživao Teheran da tajno radi na svom nuklearnom programu, saopštile da bi isporuka tih raketnih sistema destabilizovala regionalnu bezbednost.

Ugovor je obnovljen prošle godine, nakon što su Iran i šest svetskih sila potpisale ključni nuklearni sporazum.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Prvi sistemi S-300 stigli u Iran

Izvor: Večernje novosti, 11.Apr.2016

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA PRVA pošiljka ruskih kompleksa S-300 već je stigla u Iran. Ugovor sa Rusijom biće u potpunosti realizovan do kraja 2016, potvrdio je predstavnik iranskog ministarstva spoljnih poslova Džaberi Ansari. U Moskvi za sada ne žele da preciziraju koliko su poslali tih mnogo...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.