Različite reakcije na dogovor u Švajcarskoj

Izvor: VOA, 03.Apr.2015, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različite reakcije na dogovor u Švajcarskoj

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da će okvirni sporazum postignut sa svetskim silama štititi iranska nuklearna prava i obezbediti ukidanje medjunarodnih sankcija. Reakcije u Izraelu su, kao što se i očekivalo, bile sasvim suprotne.

U današnjem govoru, koji je prenosila iranska televizija, iranski predsednik Hasan Rohani je rekao da nuklearni sporazum predstavlja prihvatanje prava Irana da obogaćuje uranijum na sopstvenoj teritoriji, primetivši da će njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << zemlja raditi na mirnodopskim ciljevima tog procesa.

Rohani je takodje ukazao da bi pomenuti sporauzum mogao da bude prekretnica za Iran i njegove odnose sa svetom:

„Nova saradanja sa svetom u nuklearnoj sferi i u drugim oblastima otvoriće novu stranicu počevši od prvog dana postizanja finalnog sporazuma.“

Rohani je istakao da razvoj iranskog nuklearnog programa nije usmeren ni protiv jedne zemlje u regionu ili svetu i obećao da će Iran ispoštovati svoj deo sprazuma ukoliko zapad ispoštuje svoj.

U medjuvremenu, šefa iranske diplomatije Džavada Zarifa je danas, po povratku, sa oduševljenjem dočekao veliki broj sunarodnika, koji su slavili i uzvikivali: "živeo Dr. Zarif, živeo iranski predsednik Rohani." Stotine ljudi izašle su na ulice Teherana u jeku novih očekivanja da će medjunarodna izolacija  zemlje uskoro biti okončana.

Ali baš kao što se očekivalo, Izrael je oštro reagovao na saopštenje o  sporazumu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao novinarima da se izraelski kabinet oštro protivi tom sporazumu:

„Ovaj sporazum bi predstavljao ozbiljnu opasnost za region i svet i ugrozio bi sam opstanak Izraela. Njime nije zatvorena nijedna nuklearka u Iranu, neće biti uništena ni jedna centrifuga niti će se obustaviti istraživanje i razvoj novih iranskih centrifuga.“

Predsednik Barak Obama je branio ovaj dogovor kao „istorijski“ rekavši da će, ukoliko bude u potpunosti sproveden u delo, učiniti svet bezbednijim i onemogućiti Iranu pristup proizvodnji nuklearnog oružja.

Skeptici, uključujući Izrael i Saudijsku Arabiju navode, medjutim, da bi Sjedinjene Države i njihovi partneri sporazumom pružili prevelike ustupke Iranu i očuvali njegovu sposobnost da proizvede nuklearno oružje.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.