RT: 5.000 terorista u Avganistanu blizu granice sa ZND-om - FSB

Izvor: Vostok.rs, 21.Maj.2019, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: 5.000 terorista u Avganistanu blizu granice sa ZND-om - FSB

Izvor: Vostok / RT Ogranak "Islamske države" okupio je oko 5.000 militanata u severnom Afganistanu na granici post-sovjetskih republika centralne Azije, odnosno zemljama Zajednice nezavisnih država (ZND), upozorio je direktor ruskog FSB-a, dodajući da su se mnogi od njih borili u Siriji.
"Posebno je zabrinjavajuće premeštanje terorističkih grupa u severne provincije Avganistana", rekao je Aleksandar Bortnikov šefovima bivših sovjetskih obaveštajnih službi u Dušanbeu. On je upozorio da je "Vilajat Korasan", lokalna "Islamska država", uspela da okupi 5.000 boraca u tom području. Terorističke ćelije se sada infiltriraju u bivše sovjetske zemlje gde formiraju veze s organizovanim kriminalom. Da bi bili neupadljivi, pokušavaju da se predstave kao izbeglice i migranti, kaže Bortnikov.
Islamisti su pretrpeli niz poraza u Siriji i Iraku, ali i dalje ostaju opasnost. "Sada pokušavaju da se pregrupišu u oblastima koje sirijska vlada ne kontroliše, ili se skrivaju u izbegličkim kampovima", istakao je šef FSB-a. Još jedan alarmantan trend je da terorističke grupe premeštaju svoje snage u druge delove sveta, uključujući severnu Afriku i jugoistočnu Aziju. Uprkos vojnim gubicima, terorističke organizacije nagomilavaju ogromna sredstva iz inostranstva kako bi se pripremile za napade "širom sveta". Naime, one pribegavaju kripto valutama i uslugama "onlajn" plaćanja kako bi primali novac iz inostranstva. Teroristi takođe koriste prihode od „nedozvoljene trgovine naftom, trgovine ljudima i drugih kriminalnih aktivnosti“. Prošlog meseca, direktor FSB-a upozorio je na povratak militanata "Islamske države" u svoje zemlje porekla i stvaranje terorističkih ćelija kod kuće. Više od 1.500 od 5.000 džihadista iz Evrope koji su se ranije pridružili "Islamskoj državi" uspeli su da se vrate sa Bliskog istoka, rekao je tada Bortnikov. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FSB: Kod granice Avganistana 5.000 terorista

Izvor: RTS, 21.Maj.2019

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti, Aleksandar Bortnikov, upozorava da je u severnom Avganistanu, na granicama članica Zajednice nezavisnh država koncentrisano oko 5.000 pripadnika terorističkih grupa. . Aleksandar...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.