Izvor: eKlinika.rs, 25.Jul.2025, 19:00

Većini ljudi sa stomačnim tegobama zapravo ne smeta gluten, pšenica nije neprijatelj

Uprkos samoproceni, studija naučnika sa McMaster University pokazuje da su gluten i pšenica bezbedni za mnoge ljude koji imaju sindrom iritabilnog creva (IBS). Nova studija otkrila je da mnogi ljudi sa IBS, koji veruju da su osetljivi na gluten ili pšenicu možda zapravo uopšte ne reaguju na ove sastojke.
Na gluten ne raguju svi isto Sindrom iritabilnog creva je crevni poremećaj koji može da bude iscrpljujuć i otežava svakodnevni život, a njegov osnovni uzrok je nejasan. Studija, objavljena u časopisu „The Lancet Gastroenterology and Hepatology“, obuhvatila je učesnike koji imaju klinički dijagnostikovan  IBS a koji su izjavili da se osećaju bolje kada jedu hranu bez glutena. Ovim osobama date su žitarice...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.