Putin suspendovao sporazum sa SAD o uništenju plutonijuma

Izvor: RTS, 03.Okt.2016, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin suspendovao sporazum sa SAD o uništenju plutonijuma

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se suspenduje sporazum Rusije i SAD o uništenju viška plutonijuma, a kao razlog su navedene "neprijateljske akcije SAD-a". Putin čestitao Nemcima godišnjicu ujedinjenja.
Time je suspendovan sporazum Moskve sa zvaničnim Vašingtonom o uništenju plutonijuma, potpisan 2000. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine.

Odluka o suspenziji je objašnjena "neprijateljskim akcijama SAD" protiv Rusije i time što Vašington nije poštovao odredbe sporazuma, preneo je sajt RT.
Reagujući na suspendovanje sporazuma, Bela kuća je saopštila da su Sjedinjene Američke Države razočarne zbog današnje odluke Rusije.
"Odluka Rusa da se unilateralno povuku je razočaravajuća", izjavio je portparol Bele Kuće Džon Ernst, prenosi Rojters.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je da je rusko suspendovanje sporazuma o uništenju viška plutonijuma signal Vašingtonu da obraćanje Rusiji sa pozicije sile, jezikom sankcija i ultimatuma, neće proći.
Suspenzija tog sporazuma je bila "iznuđena mera", naveo je Lavrov u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva, preneo je Rojters.
Lavrov je istakao da se Rusija ne odriče odgovornosti povodom nuklearnog razoružanja.
Pomenuti sporazum se zasniva na pregovorima iz devedesetih godina, kada su nuklearne sile SAD i Rusija odlučile da spreče ponovno korišćenje plutonijuma iz demontiranih nuklearnih bojevih glava tako što će ga uništiti.
Sporazum obavezuje zemlje-potpisnice da plutonijum unište kako on više ne bi bio upotrebljiv kao nuklearno naoružanje.
Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je nemačkom državnom vrhu Dan ujedinjenja Nemačke i tom prilikom poručio da je neophodno očuvati pozitivni potencijal u rusko-nemačkom partnerstvu i nastaviti sa konstruktivnim dijalogom, saopštio je Kremlj.Vladimir Putin je telegram sa čestitkama uputio kancelarki Angeli Merkel i predsedniku Joahimu Gauku, preneo je Sputnjik.
Putin je u telegramu ocenio da je ujedinjenje Nemačke omogućilo početak nove etape u istoriji odnosa Rusije i Nemačke, ovenčanom značajnim uspesima u razvijanju uzajamne saradnje u svim pravcima.
Ruski predsednik je naglasio da je u današnjim komplikovanim međunarodnim uslovima neophodno očuvati pozitivni potencijal rusko-nemačkog partnerstva, nastaviti sa konstruktivnim dijalogom o aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa, kao i o ključnim problemima svetske politike u interesima naroda celokupne Evrope.
Na današnji dan 1990. godine Nemačka demokratska republika (DDR) zvanično je pristupila Saveznoj Republici Nemačkoj (BFD) i on se slavi kao praznik.
Kada je reč o današnjem prazniku, tamošnji mediji pišu da je Nemcima ipak više ostao u sećanju 9. novembar 1989. godine, dan kada je pao Berlinski zid, kao kraj Nemačke demokratske republike i konflikata istoka i zapada, od zvaničnog, parlamentarnog proglašenja ujedinjenja 3. oktobra 1990. godine.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin suspendovao sporazum sa SAD o plutonijumu

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2016

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se, zbog "neprijateljskih" poteza SAD, suspenduje sporazum SAD i Rusije o uništavanju viška plutonijuma, prenela je agencija Tass...Suspendovan je sporazum koji su Moskva i Vašington potpisali 29. avgusta 2000 godine...Njime je regulisano uništavanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.