Puškaranje u Ukrajini, Kijev sprema ofanzivu?

Izvor: Mondo, 17.Avg.2015, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puškaranje u Ukrajini, Kijev sprema ofanzivu?

Rusija sumnja da Ukrajina sprema novu ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine, pošto je prethodnih dana zabeleženo intenziviranje sukoba na tom području.

Foto: AP Photo/Efrem lukatsky

"Ono čemu svedočimo jeste da vlada u Ukrajini pokušava da podstakne rast tenzija putem nekih neverovatnih i ludih izjava", rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za štampu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u Moskvi, a preneo je Rojters.

Tokom protekle noći u dve oblasti Istočne Ukrajine došlo je do sukoba između ukrajinskih i proruskih snaga u kojima je poginulo nekoliko civila, saopštavaju dve strane.

Regionalna policija u Marijupolju, luci na Azovskom moru, je saopštila kako su najmanje jedan muškarac i jedna žena poginuli, dok je nekoliko ljudi,uključujući i jednu desetogodišnju devojčicu, ranjeno kada su proruske snage granatirale grad Sartan, udaljen od Marijupolja oko 20 km, prenosi Rojters.

Na vebsajtu proruskih snaga DAN citiran je jedan major proruskih snaga koji je rekao kako su najmanje tri osobe poginule, a četiri ranjene kada su vladine snage granatirale mesto Gorlovka, severoistočno od Donjecka.



Izvor: Youtube/RT

ZABRINUTOST RASTE I NA ZAPADU

Šef ruske diplomatije je takođe izrazio zabrinutost povodom sprovođenja mirovnog sporazuma iz Minska.

"O tom problemu redovno razgovaram sa svojim kolegama, pa sam neki dan razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom", rekao je on.

Pojačavanje neprijateljstava izaziva zabrinutost vlada zapadnih zemalja u pogledu budućnosti sporazuma o prekidu vatre iz Minska, koji vide kao još uvek najbolju osnovu za okončanje sukoba.

Američki državi sekretar Džon Keri je prošle nedelje izrazio "ozbiljnu zabrinutost" ruskom ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu povodom učestalih napada ruskih separatista, apelujući za hitan prekid vatre, saopštilo je Stejt department.

U jednom novinskom intervjuu, nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer je rekao kako je situacija eksplozivna, apelujući na obe strane da spreče porast nasilja.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.