Prvi put u istoriji Afroamerikanac na čelu američkog vojnog vazduhoplovstva

Izvor: RTS, 10.Jun.2020, 20:06

Prvi put u istoriji Afroamerikanac na čelu američkog vojnog vazduhoplovstva

Senat SAD je izglasao odlikovanog generala Čarlsa Brauna za prvog Afroamerikanca na čelu američkog ratnog vazduhoplovstva. Izglasan je sa 98 glasova "za" i nijednim "protiv".
General Čarls Braun za sobom ima 2.900 časova leta, od kojih 130 u borbi.

Trenutno je na čelu američkih Pacifičkih vazdušnih snaga i odgovoran je za operacije na gotovo polovini zemljine kugle. Pod njim služi 46.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojnih lica u Japanu, Južnoj Koreji, na Havajima, Aljasci i u Guamu.
Tokom saslušanja pred Senatom 7. maja rekao je da će avijacija pod njegovom komandom biti spremna da doprinese Nacionalnoj odbrambenoj stretegiji, i da zajedno predstavljaju još smrtonosniju silu.
Brbara Baret, sekretarka zadužena za vazdušne snage, čestitala je Braunu na imenovanju i navela da će on nastaviti putem dosadašnjeg komandanta generala Dejvida Goldfajna.
"Liderstvo bez premca koje je iskazao general Braun, iskustvo na terenu i perspektiva su se pokazali ključnim u trenutku kada modernizujemo našu avijaciju, kako bi mogla da se suoči sa izazovima i zaštiti našu naciju", navela je Baretova.

Goldfajn, koji je našoj javnosti poznat kao pilot aviona f-16 koji je oboren iznad Srbije 1999. godine, takođe je čestitao Braunu.
"Ne poznajem nikoga ko je bolje pripremljen da bude šef osoblja, ko ima više iskustva i temperamenta da predvodi naše vazdušne snage. Avijacija i naša nacija će pod njegovim vođstvom biti u sigurnim rukama", naveo je Goldfajn.
Braun će Goldfajna zvanično zameniti nakon polaganja zakletve 6. avgusta.
O čemu Čarls Braun trenutno razmišljaI general Braun je među mnogima koji su se oglasili povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda. Na Jutjubu je objavljen video u kojem on govori o tome "o čemu trenutno razmišlja".
"Razmišljam o tome kako sam prepun emocija ne samo zbog Džordža Flojda, već i zbog mnogih drugih Afroamerikanaca koje je zadesila ista sudbina kao i Džordža Flojda", rekao je Braun.
Naveo je i da ni njegovo iskustvo nije uvek "pevalo pesmu slobode i jednakosti".
"Razmišljam o mojoj sestri i meni koji smo bili jedini Afroamerikanci u celoj osnovnoj školi i kako smo pokušavali da se uklopimo. Razmišljam o tome kako sam išao u srednju školu gde su gotovo polovina učenika bili Afroamerikanci, i pokušavao sam da se uklopim. U mojoj profesionalnoj karijeri sam često bio jedini Afroamerikanac u jedinici i u prostoriji. Razmišljam o tome kako sam nosio istu unifromu, sa istim znakom na grudima kao i moje kolege piloti, a pitali su me da li sam pilot", naveo je Braun.

Bilo je i drugačijih situacija, kada su mu drugi Afroamerikanci govorili da nije dovoljno crn.
Braun je rekao i da se suočavao sa pritiskom - da mora sve da izvrši besprekorno i da radi duplo više od ostalih kako bi pokazao njihova niska očekivanja od Afroamerikanaca pogrešnim.
Na kraju je naveo i da razmišlja o svojoj nominaciji za šefa vazduhoplovnih snaga.
"Razmišljam o tome kako moja nominacija pruža nadu, ali nosi sa sobom i težak teret - ne mogu da promenim vekove rasizma u našoj zemlji, kao ni decenije diskriminacije kojima su pripadnici vazdušnih snaga bili izloženi", rekao je general.
Istakao je i da razmišlja o tome kako može da unapredi, lično, profesionalno i institucionalno okruženje, kako bi svi pripadnici američkog vazduhoplovstva mogli da ostvare svoj pun potencijal.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Afroamerikanac komandant vojnog vazduhoplovstva SAD

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jun.2020, 07:43

VAŠINGTON - Američki Senat jednoglasno je, sa 98 glasova potvrdio imenovanje Afroamerikanca Čarlsa Brauna Juniora, generala sa četiri zvijezde američke vojske za komandanta vojnih vazduhoplovnih snaga SAD, izvestio je Nešenal Pablik Rejdio.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.