Prva fotografija velike crne rupe u našoj galaksiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2022, 16:31

Prva fotografija velike crne rupe u našoj galaksiji

Grupa naučnika je uz pomoć osam radio teleskopa širom sveta, pod nazivom "Event Horizon Telescope", objavila prvu fotografiju supermasivne crne rupe koja se nalazi u centru naše galaksije - Mlečni put. Fotografija je objavljena na današnjoj održanoj konferenciji za novinare, prenosi agencija AP.

Crna rupa u centru naše galaksije nazvana Strelac A (zvezdica) je četiri miliona puta veća od mase našeg Sunca, a udaljena je oko 26.000 svetlosnih godina.

Kako navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << američka agencija, ista saradnja je zaslužna za stvaranje prve fotografije crne rupe ikada stvorene, koja je objavljena 2019. godine.

Crne rupe je izuzetno teško uhvatiti jer su bukvalno nevidljive zbog činjenice da je njihova gravitacija tolika, da ni svetlost ne može da "pobegne" iz njih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučnici otkrili sliku crne rupe na Mliječnoj stazi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Maj.2022

Naučnici su otkrili fotografiju supermasivne crne rupe koju opisuju kao “nježnog diva”, a nalazi se u središtu galaksije Mliječne staze.  Crna rupa nazvana Sagittarius (Strijelac) A* druga je crna rupa ikada snimljena. Ovaj podvig ostvaren je istom međunarodnom saradnjom Event Horizon Telescope...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Prva fotografija velike crne rupe u našoj galaksiji

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Maj.2022

Grupa naučnika je uz pomoć osam radio-teleskopa širom svijeta, pod nazivom "Event Horizon Telescope", objavila prvu fotografiju supermasivne crne rupe koja se nalazi u centru naše galaksije - Mliječni put.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.