Prijateljske obmane

Izvor: Politika, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijateljske obmane

Britansko ministarstvo odbrane skrivalo istinu od porodice vojnika koga su Amerikanci greškom ubili u Iraku

Nevoljno i posle silnih pregovora, Pentagon je pristao da video-snimak borbene akcije američkih lovaca u Iraku, 28. marta 2003. godine, u kojoj je greškom gađan britanski oklopni konvoj i jedan vojnik ubijen, bude prikazan pred istražnim sudom u Oksfordu.

Za porodicu žrtve prijateljske vatre, desetara Matija Hala (25), ovo će biti bolna uteha posle 1.400 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dana čekanja na punu istinu. Za zvaničnike, još jedna neugodnost u slučaju aktuelizovanom medijskom bombom koju je ove nedelje lansirao tabloid "San", objavljujući snimke incidenta i transkript razgovora dvojice američkih pilota "tanderbolta" A10 i njihove komunikacije sa zemaljskom kontrolom.

Sadržina trake, a posebno bahat, ležeran ton dok se cilja meta (u uverenju da su tamo dole Iračani), razumljivo su uznemirujući, pogotovo za rodbinu poginulog, ali dodatnu kompromitujuću dimenziju celom slučaju daje podatak da je britansko ministarstvo odbrane udovicu, Suzan Hal, godinama obmanjivalo, uveravajući je da nikakav snimljeni trag događaja ne postoji.

Činjenica je, naprotiv, da su britanske vojne vlasti sve vreme ne samo znale za snimak, već su bile upućene u istragu sprovedenu sa američke strane i zaključene još u novembru 2003. godine, oslobađanjem pilota od odgovornosti, objavili su mediji pozivajući se na tvrdnje američkih vojnih zvaničnika.

Podsećajući na zaključke istrage, predstavnik američke centralne komande naveo je, prema citatu iz "Gardijana", tri tačke kao osnov oslobađajuće presude, da se incident dogodio u složenim ratnim uslovima, da su piloti dejstvovali na osnovu raspoloživih saznanja i da su tom prilikom u potpunosti poštovali proceduru.

Snimak pokazuje da nije sve baš tako bilo i da je odluka o gađanju pala prilično komotno, s obzirom da su tenkovi nosili narandžasta obeležja, saveznički znak raspoznavanja, a uprkos tome procenjeno je da su to irački raketni nosači, pošto je prethodno od komande stigla potvrda da u blizini nema prijateljskih snaga.

Zašto su Britanci prećutno prihvatili takav zaključak (američke) istrage, kada su imali uvid u snimak, postavlja se sada pitanje u javnosti, ali se ujedno otvaraju i druge dileme, u pogledu privilegovanog statusa američkih vojnika, u ovakvim i sličnim slučajevima.

Advokat porodice Džeraldin Mekul izrazila je žaljenje što će u sudnici biti prikazan samo snimak i što, zahvaljujući imunitetu po automatizmu, dvojica pilota neće direktno svedočiti.

Pentagon je inače odbio da otkrije njihov identitet čak i britanskom istražnom sudiji. Zna se samo da su u vreme incidenta bili u činu majora, odnosno potpukovnika i da su bili rezervisti, bez iskustva u borbenim akcijama. Obojica su posle istrage vraćeni u službu, jedan je čak i unapređen, a kako je "San" juče ekskluzivno objavio, trenutno u činu pukovnika radi na obuci vrhunskih pilota. Kakva vrhunska ironija.

D. Dragić

[objavljeno: 09.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.