Potonuo brod kod Božićnog ostrva, stradalo 48 osoba

Izvor: Blic, 20.Dec.2010, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potonuo brod kod Božićnog ostrva, stradalo 48 osoba

SIDNEJ - Prema sadašnjimnim podacima najverovatnije je da je poginulo 48 azilanata kada je kod Božićniog ostrva stradao brod na kome su se nalazili.

Do sada je pronađeno 30 tela, spašeno je 42 ljudi, a kako se pretpostavlja da je na brodu bilo 90 osoba, još 18 se vodi kao nestalo, s tim što su izgledi da su preživeli minimalni, izjavila je danas australijska premijerka Džulija Gilard.

Ona je dodala da je moguće da njihova tela nikada neće biti pronađena, niti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se tačno utvrdi koliko je ljudi bilo na potonulom brodu.

Jedna od preživelih, Iračanka Rana Mohamad, izjavila je za australijski list "Vest ostrelijen" da je posada, nekoliko sati pre nego što je brod udario o stene kod Božićnog ostrva, ugasila motore i saopštila da će uskoro da im pristigne u pomoć australijska mornarica.

Posada je azilantima takođe rekla da svi vrište. Niko se međutim nije pojavio, a kada je svanulo nakon nekoliko sati talasi su postali još veći. Na kraju je brod udario o stene i raspao se.

Rana Mohamad je ispričala da je pre mesec dana sa mužem i sedmogodišnjim sinom pobegla iz Iraka.

U trenutku nesreće njih troje su bili zajedno i držali se za ruke. Svi su imali na sebi pojase za spasavanje. Rana ne zna još da li su joj muž i sin preživeli.

Na brodu potonulom prošle nedelje su bili azilanti iz Iraka, Irana i Kurdi.

Australija je veoma popularna destinacija za ljude iz Avganistana, Iraka, Irana i Mjamnara koji prvo prebegnu u Indoneziju odakle kreću ka Australiji, uglavnom u trošnim i prenatrpanim brodovima.

Nesreće takvih brodova su veoma česte.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.