Poljska kupuje raketni sistem Patriot

Izvor: N1 televizija, 28.Mar.2018, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska kupuje raketni sistem "Patriot"

Poljska je potpisala najveći ugovor o nabavci oružja u svojoj istoriji, dogovorivši sa Sjedinjenim Američkim Državama kupovinu odbrambenog raketnog sistema "Patriot" korporacije "Raytheon" za 4,75 milijardi dolara (3,8 milijardi evra).

"Ovo je izvanredan, istorijski trenutak. To je uvođenje Poljske u potpuno novi svet vrhunske tehnologije, modernog naoružanja i odbrambenih sredstava”, istakao je poljski predsednik Andžej Duda na svečanosti potpisivanja ugovora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Poljska, članica NATO saveza, jača svoje oružane snage od ruske aneksije Krima iz 2014. godine.

Dve trećine njenog naoružanja je iz doba dok je još bila u sovjetski predvođenom Varšavskom paktu.

Sporazum o nabavci Patriota ublažiće nedavno nastale tenzije između Varšave i Vašingtona, njenog glavnog saveznika u evroatlantskom paktu, zbog donošenja zakona u januaru koji predviđa zatvorsku kaznu za bilo kakvu tvrdnju da je Poljska učestvovala u holokaustu.

Sjedinjene Države smatraju kako ta mera ugrožava slobodu govora, dok izraelski zvaničnisi tvrde da ona odgovara negiranju holokausta, što Poljska odbacuje.

Dogovor uključuje četiri sistema "Patriot", a Varšava s Vašingtonom pregovara o drugoj fazi razvoja vojske koja uključuje nabavku dodatne vojne opreme.

"Očekujemo da će Poljska dosta brzo preći u drugu fazu. Izrazili su želju da to učine do kraja godine", rekao je Ves Kremer iz "Raytheon"-a.

Taj dogovor će omogućiti Poljskoj da učestvuje u raketnim i vazdušnim operacijama sa saveznicima iz NATO saveza koje već imaju taj sistem, a to su Holandija, Nemačka, Španija i Grčka, naglasili su zvaničnici Stejt Dipartmenta.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Poljska nabavlja ’patriot’ sistem za 4,75 milijardi dolara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Mar.2018

Poljska je potpisala u sredu ugovor sa SAD o nabavci američkog protivraketnog odbrambenog sistema „patriot“ u vrednosti od 4,75 milijardi dolara, što je najveća nabavka oružja u istoriji ove zemlje. Cilj je modernizacija armije kako bi se suočila sa sve odvažnijom Rusijom, prenosi Rojters. „Ovo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.