Pjongjang pokrenuo rad fabrika koje je Seul napustio

Izvor: Blic, 06.Okt.2017, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang pokrenuo rad fabrika koje je Seul napustio

Severna Koreja je pokrenula proizvodnju u nekim fabrikama u koje je Seul investirao, u industrijskom kompleksu Kaesong, nakon što se Južna Koreja povukla iz tih mešovitih ulaganja, preneli su danas onlajn mediji iz Pjongjanga.

Južna Koreja je suspendovala poslovne aktivnosti u tom industrijskom kompleksu u februaru prošle godine, navodeći da je novac koji je Pjongjang stekao iz tih mešovitih ulaganja odlazio na severnokorejski program nuklearnog naoružanja.

Jedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << udruženje koje zastupa 120 južnokorejskih firmi koje su poslovale u Kaesongu, industrijskoj zoni smeštenoj duž severnokorejske granice, procenilo je vrednost ostavljene imovine na 820 milijardi vona (663 miliona dolara).

Severnokorejski mediji su danas potvrdili da su fabrike u zajedničkom vlasništvu dve zemlje i dalje u funkciji, dodajućio da se pogoni koje je Južna Koreja napustila više ne mogu smatrati njihovom imovinom.

"Niko nema pravo da se meša u ono što radimo u industrijskoj zoni koja leži na našoj suverenoj teritoriji", piše Uriminzokiri, jedan od propagandnih medija Pjongjanga.

U članku se dodaje da će Pjongjang zamrznuti pravo raspolaganja Seulu nad svim objektima, proizvodima i sirovinama koje je ostavio i da će preuzeti kontrolu i upravljanje njima.

Reč je o 19 fabrika u Kaesongu u koje su dve zemlje svojevremeno zajednički ulagale, a koje su se bavile proizvodnjom odeće.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pokreću fabrike, Južna Koreja se povukla

Izvor: B92, 06.Okt.2017

Severna Koreja je pokrenula proizvodnju u nekim fabrikama u koje je Seul investirao, u industrijskom kompleksu Kaesong,..Proizvodnja je pokrenuta nakon što se Južna Koreja povukla iz tih mešovitih ulaganja, preneli su onlajn mediji iz Pjongjanga...Južna Koreja je suspendovala poslovne aktivnosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.