Izvor: Politika, 16.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpor šefu države

Senatski komitet odbacio Bušov predlog za saslušavanje osumnjičenih za terorizam kao kršenje Ženevske konvencije Od našeg stalnog dopisnika
VAŠINGTON, 15. septembra – Predsednik SAD doživeo je neočekivani otpor u sopstvenim redovima. Predlog Džordža Buša da se zaoštri tretman prema zarobljenicima osumnjičenim za terorizam, oštro je kritikovala grupa senatora njegove Republikanske partije, ističući da bi novi postupci kršili odredbe Ženevskih konvencija, narušili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ugled Amerike i pogoršali položaj njenih vojnika zarobljenih u inostranstvu.

Grupu "disidenata" predvode "jaki igrači": predsednik senatskog Komiteta za vojnu službu Džon Vorner i autoritativni Džon Mekejn, mogućni kandidat na sledećim izborima za predsednika SAD. Uz podršku još dvojice stranačkih kolega i opozicionih demokrata, oni su izdejstvovali da pomenuti komitet izglasa, sa 15:9, plan suprotstavljen zamislima šefa države.

Duel pred izbore

Do duela u vladajućem sastavu dolazi u vreme kampanje pred novembarske parlamentarne izbore, u kojima će odnos prema nacionalnoj bezbednosti biti jedan od glavnih usmerivača opredeljenja birača. Raskol nije uspeo da spreči ni Buš koji je, uoči glasanja u Komitetu, iznenada došao u Kongres da za svoju stvar "izlobira" članove Predstavničkog doma.

Predsednikovom predlogu suprotstavila se i grupa penzionisanih vojnih starešina, među kojima je bivši šef diplomatije i šef generalštaba Kolin Pauel. "Svet počinje da sumnja u moralni osnov naše bitke protiv terorizma" – ističe se u njegovom pismu, priloženom u znak podrške grupi senatora koji se protive Bušovoj inicijativi.

"Suprotstaviću se svakom zakonu koji onemogućava sprovođenje programa koji sam predložio" – odgovorio je Buš, ponavljajući da je u ratu protiv terorista neophodno primeniti odgovarajuće mere kako bi se od njih izvukli "podaci neophodni za zaštitu otadžbine od napada". Mnogi pravnici i aktivisti za ljudska prava odavno kritikuju neke američke metode prema zarobljenicima kao nepoštovanje međunarodnih pa ni ovdašnjih normi, ali su jake i struje čiji se stavovi približavaju izreci da je "u ratu sve dozvoljeno".

"Ako sutra uhvatimo Bin Ladena, moramo biti u mogućnosti da mu držimo glavu pod vodom, kako bismo od njega saznali kada će se izvesti novi napad protiv nas" – poručio je republikanski kongresmen Piter King.

Loš signal svetu

Pobunjeni senatori smatraju, međutim, da bi zaoštravanjem postupaka prema zarobljenicima Amerika oskrnavila Ženevske konvencije, donete pre gotovo šest decenija, i da bi poslala "loš signal svetu da i druge zemlje učine slično". U toj materiji, Mekejn raspolaže dodatnim autoritetom jer je bio izložen torturi kao zarobljenik u Vijetnamskom ratu. "Teško je na ovom polju pobediti Mekejna" – izjavio je "Njujork tajmsu" republikanski kongresmen Rej Lahud.

Mekejn važi za podržavaoca Bušove antiterorističke strategije, ali mu ne odobrava oštre postupke prema zarobljenicima. Jer to bi, kaže, moglo da se osveti američkim vojnicima u zarobljeništvu a i da po svetu proširi primenu ponižavajućih i surovih mera prema zatočenicima. Amerika ne sme, precizira, da se oglušuje o važeća međunarodna pravila. Posebno preporučuje da CIA u ispitivanju zarobljenika izostavi "mere protiv ljudskog dostojanstva".

Optužio je, ujedno šefa CIA Majkla Hejdena da se ne trudi da zataška zloupotrebe u toj službi. "On pokušava da odbrani svoju reputaciju, dovodeći u opasnost reputaciju Amerike", kaže Mekejn.

Hejden pak tvrdi da ne traži od zakonodavaca da odstupe od Ženevskih konvencija. "Očekujemo da Kongres definiše naše odgovornosti" – reči su njegovog portparola koje je preneo "Ju-Es-Ej tudej".

Analitičari predviđaju da će Bušov predlog dobiti podršku u Predstavničkom domu, ali da bi ona mogla da mu izostane u Senatu. Šef Bele kuće je poslednjih dana, inače, pojačao kampanju opravdavanja kursa u ratovima protiv terorizma i u Iraku. Smatra se da to čini iz dva razloga: da obodri naciju koja sve više kritikuje stanje na tim frontovima i da njegovim republikancima pomogne u pripremama za izbore, gde ankete sada daju prednost opoziciji.

M. Pantelić

[objavljeno: 16.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.