Izvor: Blic, 12.Dec.2009, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otmičari postigli dogovor s vlastima, oslobodiće taoce

Otmičari koji na jugu Filipina drže u zatočeništvu 46 talaca, postigli su danas dogovor sa pregovaračima i obećali da će ih osloboditi, saopštio je danas vladin portparol.

Alfredo Placa, portparol lokalne vlade pokrajine Južni Agusal, rekao je i da će taoci biti oslobođeni oko 23 časa po srednjoevropskom vremenu, kao i da će se otmičari predati vlastima.

"Postigli smo dogovor. Zadovoljni smo što je slučaj razrešen na miran način", rekao je Placa novinarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Pregovarači su tokom današnjeg dana razgovarali sa otmičarima, saopštile su vlasti, ali za sada nije poznato pod kojim su uslovima kidnaperi pristali da oslobode taoce, preneo je Rojters.

Napadači su 10. decembra iz jedne osnovne škole i okolnih kuća na južnom filipinskom ostrvu Mindanao oteli 75 osoba, a kasnije tokom dana su oslobodili 18 talaca, među kojima 17 dece.

Šef vladinog pregovaračkog tima Hosefina Bahade izjavila je da su otmičari tražili odbacivanje optužbi koje ih teret za ubistvo. Od policije su, takođe, zahtevali da razoruža njihove suparnike iz plemena Manobo.

Bahade je rekla Rojtersu da su, kao znak dobre volje, otmičari oslobodili još devet osoba.

Nastavnici i učenici su se pripremali za početak nastave u mestu Prosperidad, na istočnoj obali ostrva Mindanao kada ih je grupa od 15 naoružanih pripadnika plemena Manobo otela i odvela u šumovitu oblast u provinciji Južni Agusal.

Krajem novembra, 57 osoba medju kojima 30 novinara, ubijeno je na jugu Filipina, kada je oko 100 naoružanih ljudi napalo konvoj sa članovima protivničke porodice, koji su krenuli da u ime jednog rođaka podnesu kandidaturu za guvernera provincije za opšte i lokalne izbore, koji se održavaju u maju sledeće godine.

Međuplemenski sukobi česti su na jugu Filipina, navela je britanska agencija.

Prema podacima američke Agencije za međunarodni razvoj iz 2007. godine, od 30-ih godina prošlog veka na jugu Filipina je bilo više od 1.200 slučajeva međuplemenskih sukoba u kojima je poginulo skoro 5.000 ljudi, a raseljeno desetine hiljada.

Filipinske vlasti ukidaju vanredno stanje u Maguindanau

Filipinska predsednica Glorija Arojo ukida danas vanredno stanje u pokrajini Maguindanao na jugu zemlje, nakon talasa političkog nasilja u kojem je ubijeno 57 ljudi, saopštili su zvaničnici. Policija je proteklih nekoliko dana uhapsila više od 60 osoba, a pronađeno je i veliko skladište oružja i municije u racijama, preneo je BBC.

Optužnice su podignute protiv 24 osobe koje se terete za pobunu, a među njima je i guverner pokrajine Maguindanao, Andal Ampatuan.

Operacija protiv klana Ampatuan, umešanog u masakr vezan za izbore, počela je pošto je predsednica Glorija Arojo proglasila vanredno stanje u toj pokrajini u kojoj mahom žive muslimani. Ovo je bio prvi put da je vanredno stanje uvedeno u zemlji od pada autokratskog šefa države Ferdinanda Markosa 1986. godine. U masakru 23. novembra je ubijeno 57 ljudi, među kojima je 30 novinara. Zvaničnici su kazali da su nakon toga krenuli u akciju pošto su primili izveštaje da naoružane grupe lojalne klanu Ampatuan planiraju pobunu. Klan već dugo kontroliše pokrajinu i njegove pristalice bili su lojalni predsednici Arojo, koja je kao i velika većina Filipinaca rimokatoličke vere.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otmičari postigli dogovor s vlastima

Izvor: S media, 12.Dec.2009

Otmičari koji na jugu Filipina drže u zatočeništvu 46 talaca, postigli su danas dogovor sa pregovaračima i obećali da će ih osloboditi, saopštio je danas vladin portparol. ..Alfredo Placa, portparol lokalne vlade pokrajine Južni Agusal, rekao je i da će taoci biti oslobodjeni oko 23 časa...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.