Obama traži da Kongres odobri akciju protiv Sirije

Izvor: BKTV News, 01.Sep.2013, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama traži da Kongres odobri akciju protiv Sirije

Dan pošto je sve izvesnija pretnja od američkog udara na Siriju odložena za bar nekoliko dana, američki državni sekretar Džon Keri poručio je da SAD imaju dokaze da je u Siriji upotrebljeno hemijsko oružje, dok je sirijski predsednik Bašar al-Asad uzvratio da njegova zemlja može da se suoči sa svakom spoljnom agresijom.
15.25 – SAD poseduju dokaze da je u napadu u Damasku 21. avgusta upotrebljen otrovni gas sarin, izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri.
15.20 >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << – Sirijski predsednik Bašar al Asad danas je izjavio da je Sirija sposobna da se suoči sa svakom spoljnom agresijom, prenela je danas državna sirijska televizija.
15.14 – Obama je “neodlučan i zbunjen”, saopštio je danas sirijski režim.
Ovo je prvi komentar sirijskog režima na jučerašnju odluku Obame da bar do 9. septembra, kada Kongres zaseda prvi put nakon letnje pauze, odloži definitivnu odluku o pokretanju vojne intervencije u Siriji.
14.04 – Vodeći autoritet u sunitskom islamu, univerzitet u Kairu al-Azhar saopštio je danas da se protivi napadima SAD na Siriju, ističući da bi oni bili ravni agresiji koja bi ugrozila međunarodnu bezbednost.
13.50 – Bela kuća je poslala Kongresu nacrt rezolucije kojom se predsedniku Baraku Obami daje ovlašćenje da upotrebi vojnu silu protiv Sirije.
12.28 – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je Izrael je spreman za “svaki mugući scenario” u susednoj Siriji nakon što je američki predsednik Barak Obama odložio upotrebu sile protiv Sirije.
12.07 – U Beloj kući se razmatraju tri moguća scenarija za vojni napad na Siriju – uspostavljanje zone zabrane leta, napad raketama i pojačana isporuka oružja ustanicima, prenela je nemačka medijska kuća Dojče vele.
11.44 – Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals izjavio je danas da Francuska neće delovati jednostrano kad je reč o napadu na Siriju, već će sačekati odluku američkog Kongresa o tome da li otpočeti vojni napad protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada.
11.23 – Odluka američkog predsednika Baraka Obame da odloži mogući napad na Siriju dok ne dobije odobrenje Kongresa mogla bi da ohrabri snage predsednika Bašara al-Asada, saopštile su danas sirijske opozicione grupacije.
11.01 – Potpredsednica hrvatske vlade i ministrka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da bi diplomatska akcija koja za cilj ima sprečavanje krvoprolića u Siriji imala smisla, ali da sve što je van toga – nema.
8.51 – Potpuna analiza i procena dokaza koje su prikupili inspektori UN na mestu navodnog napada hemijskim oružjem u Siriji mogla bi trajati do tri sedmice, saopštila je organizacija zadužena za istragu.
8.40 – Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da podržava stav Baraka Obame o Siriji, nakon što je američki predsednik saopštio danas da će od Kongresa tražiti glasanje o vojnoj akciji kao odgovor na napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska.
8.25 – Francuska će sačekati da njen parlament i američki Kongres razmotre moguću vojnu akciju protiv Sirije pre nego što donesu odluku da li da pokrenu napade na režim Bašara al Asada, saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika Fransoa Olanda.
8.10 – Protesti protiv američkog napada na Siriju održani su u nekoliko gradova u svetu, a u Hjustonu je bilo i kontra protesta, dok je predsednik Barak Obama najavio da će od Kongresa tražiti odobrenje za vojnu akciju.
Predsednik Obama je, kako prenosi AP, rekao sinoć da je odlučio da treba pokrenuti napad na Siriju, ali da će prethodno zatražiti odobrenje Kongresa.
On je kazao da su se lideri Kongresa dogovorili da zakažu debatu čim se poslanici vrate sa letnje pauze, a to ne bi trebalo da bude pre 9. septembra. Za sada nema naznaka da bi to moglo da se dogodi ranije.
Izvor: Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.