Novi dokazi SAD, Asad spreman za rat

Izvor: RTS, 01.Sep.2013, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dokazi SAD, Asad spreman za rat

Amerikanci imaju dokaze o upotrebi otrovnog gasa sarina u Siriji, kaže državni sekretar SAD Džon Keri. Odluka Baraka Obame da traži odobrenje Kongresa za intervenciju u toj zemlji, može ohrabri Asadov režim, poručuju pobunjenici. Sirija je spremna da se suoči sa svakom spoljnom agresijom, poručio Bašar el Asad.

16.40 -Upotreba hemijskog oružja neće biti prihvaćena ni pod kojim uslovima, poručio portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << UN Martin Nezeriki.

SAD poseduju dokaze da je u napadu u Damasku 21. avgusta upotrebljen otrovni gas sarin, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri.

"U uzorcima kose i krvi, koji su Sjedinjenim Državama dostavljeni sa mesta na kom je izveden napad u sirijskoj prestonici, pronađen je sarin", rekao je Keri za američke TV stanice En-Bi-Si i Si-En-En.

Keri je to izjavio dan pošto je američki predsednik Barak Obama najavio da će zatražiti mišljenje Kongresa o vojnom udaru na sirijski režim, koga Zapad i opozicija terete da je izveo napad hemijskim oružjem.

Američki državni sekretar je, takođe, rekao da je uveren da će Kongres dati Obami podršku za vojni udar na Siriju, ističući da šef države, međutim, može da deluje po sopstvenom nahođenju čak i ako mu Kongres ne da odobrenje, preneo je AP.

Ipak, stručnjaci za hemijsko naoružanje su skeptični kada je reč o upotrebi sarina, i na osnovu video snimaka iz Sirije ne mogu da potvrde tu teoriju.

Američki Kongres bi trebalo da se sastane 9. septembra, kada se završava letnja pauza u zasedanju.

Povodom američkih pretnji Bašar el Asad je izjavio da je Sirija sposobna da se suoči sa svakom spoljnom agresijom.

Asad je poručio da američka pretnja neće promeniti principe Sirije, niti zaustaviti njenu borbu protiv terorizma, preneo je Rojters.

Sirijska televizija javila je da je Asad to rekao tokom susreta sa iranskim zvaničnicima.

I šef sirijske diplomatije Faisal Mukdad osvrnuo se na Obamin govor ističući da je predsednik SAD očigledno bio neodlučan, razočaran i zbunjen kada je juče govorio.

Mukdad je, osim toga, uputio i oštru kritiku na račun vlade u Parizu, nazivajući je "neodgovornom" i optužujući je da pokušava da prevari sopstveni narod u vezi sa podrškom za vojni udar na Damask zbog navodnog napada hemijski oružjem.

"Mislimo da francuski predsednik i njegov šef diplomatije zavaravaju francuski narod kako bi opravdali neuspelu politiku protiv Sirije, ali oni neće uspeti", poručio je Mukdad.

Vodeći sirijski državni list Al-Tavra objavio je da Obamina odluka da zatraži odobrenje Kongresa za otpočinjanje vojne akcije protiv Sirije znači "početak istorijskog povlačenja Amerike".

Generalni sekretar UN Ban Kimun vidi Obaminu odluku kao "jedan aspekt napora da se postigne široki međunarodni konsenzus o merama kojima treba odgovoriti na bilo kakvu primenu hemijskog oružja", rekao je portparol UN Martin Nezirki, prenosi Rojters.

"Upotreba hemijskog oružja neće biti prihvaćena ni pod kojim uslolvima", poručio je Nezirki. Takođe je naveo da upotreba hemijskog oružja "ne sme proći nekažnjeno i da počinioci tako užasnog zločina protiv čovečnosti moraju odgovarati".

Pobunjenici traže još oružja 

Sirijske opozicione grupe su, s druge strane, ocenile da bi Obamina odluka mogla da ohrabri snage predsednika Bašara el Asada i pozvale su američki Kongres da odobri vojnu akciju protiv njegovog režima, javio je Rojters.

Sirijska opozicija je, takođe, poručila da bi uz vojnu intervenciju protiv Damaska pobunjenicima trebalo poslati još više oružja.

U međuvremenu su objavljeni najnoviji podaci o broju poginulih u konfliktu u Siriji od marta 2011. godine. Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je od početk susreta poginulo više od 110.0000 ljudi.

Među poginulima je najmanje 40.146 civila od kojih su gotovo 4.000 žene a više od 5.800 dece, navodi se u saopštenju Opservatorije, prenela je agencija AFP.

Ova grupa, koja svoje podatke bazira na mreži aktivista, lekara i advokata na terenu širom Sirije, saopštila je da je u nasilju takođe ubijeno 21.850 pobunjeničkih boraca, navodi AFP.

Na strani režima, poginulo je 27.654 vojnika kao i blizu 18.000 pripadnika prorežimskih milicija, saopštila je Opservatorija .

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.