Nemačka policija traga za Tunišaninom, ponuđena nagrada

Izvor: N1 televizija, 21.Dec.2016, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka policija traga za Tunišaninom, ponuđena nagrada

Nemačka policija traga za novim osumnjičenim za napad kamionom na božićnom vašaru u Berlinu, kada je ubijeno 12 ljudi, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer. U pitanju je Anis Amri za kojim je raspisana evropska poternica, a ponuđeno je i 100.000 evra za informaciju koja će dovesti do njegovog hapšenja.

Na poternici za tuniskim državljaninom osumnjičenom za napad na božićnom vašaru u Berlinu navodi se da je naoružan i opasan. U evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << poternici, izdatoj na zahtev Nemačke, piše da je napadač koristio šest imena i tri državljanstva.

Za ime Anis Amri je vezano tunisko državljanstvo. On je, međutim, koristio više varijacija svog imena, kao i egipatsko i libansko državljanstvo. Nemačke vlasti navode da su u julu odbile njegov zahtev za azil.

Nemačke vlasti ponudile su nagradu u iznosu do 100.000 evra za informaciju koja bi dovela do hapšenja Amrija. Državni javni tužilac je u opisu naveo da je 24-godišnji Amri prosečne visine i težine, ima crnu kosu i braon oči.

U saopštenju se navodi da bi osumnjičeni mogao da bude naoružan i opasan, a građani se pozivaju da odmah pozovu policiju ukoliko ga bilo gde vide.

De Mezijer je rekao da se za osumnjičenim traga u Nemačkoj i celoj šangenskoj zoni, mada nije izneo detalje o osumnjičenim. On nije hteo da potvrdi ili negira navode u nemačkim medijima da su u kamionu kojim je izveden napad pronađeni dokumenti državljanina Tunisa.

"Imamo novog osumnjičenog kojeg lovimo. Moram da kažem da osumnjičeni nije nužno i izvršitelj. Istraga se nastavlja u svim smerovima. Svi putevi su zatvoreni i on je od ponoći na listi traženih osoba", rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer.

Mediji prenose da je osumnjičeni Tunižanin bio član džihadističke grupe u kojoj je važnu funkciju imao i srpski državljanin Boban S. koji je u novembru uhapšen u sklopu akcije protiv glavnih pomagača Islamske države u Nemačkoj.

"Napadač je u begu. Nemačka policija spremna je za svaki scenario. Motrimo i na fudbalsku utakmicu Bundeslige. Ali ne želimo da donosimo preuranjene zaključke", rekao je Tomas Bauman, portparol minhenske policije.

Evropska Komisija je zbog napada u Berlinu zatražila povećanu kontrolu novca i plemenitih metala na granicama. Na taj način žele da otežaju finansiranje terorista u Evropi.

"Zahvaljujući novim pravilima koja smo zatražili, bankovni računi osumnjičenih i onih koji pripremaju terorističke napade u zemljama članicama biće zamrznuti u roku od 48 sati. To je veliki korak prema efikasnoj saradnji", kaže Vera Jourova, poverenica Evropske komisije za pravosuđe.

Mnogi strahuju da bi izbeglice u Nemačkoj mogle postati meta onih željnih osvete.

"Ljudima čija zemlja prolazi kroz rat treba dati sigurno utočište. Ipak, među njima je stiglo nekoliko zlih umova i zbog toga žalimo. Nadamo se da će se Nemačka pobrinuti za to, ali ne na štetu izbeglica", kaže holandski turista u Nemačkoj.

Ipak, mnogi razumeju da je ovo čin pojedinca. Tako su ispred memorijalne crkve u Berlinu, Nemci i izbeglice zajedno pevali protiv nasilja.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.