Nedovoljno zalaganje u pogledu klimatskih promena

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2015, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedovoljno zalaganje u pogledu klimatskih promena

Nacionalni projekti o smanjenju emisije gasa sa efektom staklene bašte neće biti dovoljni kako bi se klimatsko zagrevanje svelo ispod granice od dva stepena Celzijusa do kraja veka, smatraju evropski istraživači organizacije Klajmat Ekšen Treker.

U studiji ove organizacije objavljenoj u Bonu se navodi da ni najavljeni dodatni napori na nacionalnom nivou neće biti dovoljni kako bi se porast prosečne temperature na Zemlji ograničio na dva stepena Celzijusa u odnosu na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u preindistrijskom periodu, što je prag koji je predmet međunarodnog konsenzusa u cilju izbegavanja najgorih posledica klimatskog zagrevanja.

Doprinos sedam zemalja (Australija,Kanada,Južna Koreja, Japan, Novi Zeland, Singapur i Rusija) ocenjen je u studiji kao neadekvatan.

Doprinos Kine, SAD, Meksika, Norveške, Švajcarske i EU ocenjen je ka osrednji dok se doprinos Etopije i Maroka smatra dovoljnim.

Veliki broj zemalja,među kojima je i Indija, nije još ništa preduzeo na nacionalnom nivou u pogledu klimatskog zagrevanja.

"Jasno je da ukoliko se na sastanaku u Parizu dodatno nešto ne preduzme, klimatsko zagrevanja na ispod dva stepena Celzijusa biće praktično nemoguće, a granica od 1,5 stepeni biće nedostižna, smatra jedan od autora studije Bil Har, prenosi Rojters.

Sastanak u Bonu otvoren je ove nedelje uy učešće predstavnika više od 200 zemalja što je pretposlednji pripremni sastanak pred konferenciju COP 21 u Parizu koja će biti održana od 30. novembra do 11. decembra.

Gornja granica od dva stepena Celzijusa predmet je sporazuma zaključenog 2010. pod pokroviteljstvom UN. Stotinak zemalja u razvoji, posebno najizloženijih rastu nivoa okeana, zahtevaju, međutim, ambiciozniji cilj: da gornja granica globalnog otopljavanja bude 1,5 stepeni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.