Studija: Globalno zagrevanje biće veće od dva stepena uz sadašnje mere

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2015, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studija: Globalno zagrevanje biće veće od dva stepena uz sadašnje mere

Ostvarivanjem do sada objavljenih ciljeva za smanjenje ispuštanja gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu, na svetskom nivou bi došlo do zagrevanja klime iznad dva stepena, što UN smatraju održivom granicom, navodi se u studiji objavljenoj danas u Bonu.

Svet se i dalje kreće ka porastu temperature od 2,9 do 3,1 stepena do 2100. godine, navodi u studiji organizacije za praćenje klime CAT (Climate Action Tracker), koja okuplja četiri centra za klimatska istraživanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Istraživanje je objavljeno na margini pripremnih pregovora za konferenciju o klimi koja će se održati u decembru u Parizu. Preuzete obaveze za smanjenje ispuštanja štetnih gasova koje su vlade podnele UN znatno su manje od onoga što je potrebno da bi se zagrevanje zaustavilo na dva stepena u odnosu na predindustrijsku eru, navodi se u izveštaju.

Cilj konferenciji o klimi u Pariz je svetski dogovor o ograničenju podizanja temperature Zemlje na dva stepena. Po naučnicima, više od dva stepena bi imalo nepovratne posledice.

Do 1. septembra 56 zemalja koje zajedno proizvode 65 odsto svetske emisija zagađujućih gasova za koje se smatra da izazivaju zagrevanje klime, podnelo je UN svoje ciljeve za smanjenje emisije tih gasova. U studiji se navodi da vlade treba da znatno povećaju svoje ciljeve da bi se postiglo ograničenje rasta temperature.

Sada ukupna emisije tih gasova u svetu iznosi 50 gigatona (milijardi tona) ekvivalenta ugljendioksida godišnje. Cilj bi trebalo da bude da se do 2025. godine ta količina smanji za 12 do 15 gigatona ekvivalenta ugljendioksida, a do 2030. za još 17 do 21 gigatona, navodi se u studiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Nedovoljno zalaganje u pogledu klimatskih promena

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2015

Nacionalni projekti o smanjenju emisije gasa sa efektom staklene bašte neće biti dovoljni kako bi se klimatsko zagrevanje svelo ispod granice od dva stepena Celzijusa do kraja veka, smatraju evropski istraživači organizacije Klajmat Ekšen Treker...U studiji ove organizacije objavljenoj u Bonu se...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.