Moćni vanpartijac

Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moćni vanpartijac

Njujorški gradonačelnik i milijarder Majkl Blumberg napustio republikance što nagoveštava da bi mogao da bude nezavisan kandidat za predsednika SAD

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 21. juna – Američku političku scenu dodatno je uzdrmao – gradonačelnik Njujorka i milijarder s jakom medijskom kompanijom Majk Blumberg (65). Istupio je iz republikanskih redova, u koje je pre šest godina prešao iz demokratskog tabora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što je u javnosti doživljeno kao nagoveštaj da bi on mogao da se pojavi kao nezavisni ili kandidat neke treće stranke za predsednika SAD, s priličnim izgledima da pomrsi račune mnogim već zahuktalim klasičnim takmacima u maratonu ka Beloj kući.

Već sada je izvesno da su Amerikanci u njemu dobili – najmoćnijeg vanpartijskog političara. Nedeljnik "Tajm" uvrstio ga je među 100 najuticajnijih ličnosti sveta (bez rangiranja) a magazin "Forbs" ga je svrstao među najbogatije pojedince današnjice – kao 44. u Americi i 142. na planeti.

Blumberg je najednom izrastao u nov fenomen – najviše ambicije pripisane su mu, iako ih lično nije ozvaničio. Nije rekao da će se upustiti u trku za šefa države, ali su reagovanja na njegovo istupanje iz Republikanske partije takva kao da je njegova kandidatura izvesna.

Tako povišena reakcija na njegov prelazak u vanpartijce svedoči o vanrednoj delikatnosti tekućeg nadmetanja za položaj koji sada drži Džordž Buš. "Nijedna od dve glavne stranke nema izrazitog favorita, sadašnji predsednik je nepopularan a nacija u celini je suočena sa ozbiljnim problemima i kod kuće i napolju" – konstatuje danas "Njujork tajms".

Amerika je "u problemima", zaključio je i Blumberg navodeći kao primere za to rat u Iraku i opadanje njenog globalnog prestiža. "Naš ugled je narušen poslednjih godina i treba da napustimo jednostrani pristup svetu" – poručio je, kritikujući tako i predsednika i parlament.

Predstavlja se, ujedno, kao čovek "centra" koji se protivi partijskim zagriženostima. "Stvarni rezultati su važniji od stranačkih bitki i dobre ideje treba da imaju prednost nad privrženostima političkim ideologijama", smatra.

Analitičari procenjuju da njegova eventualna kandidatura može da pretumba postojeće računice u nadmetanju za Belu kuću. Prethodni pokušaji "trećih" kandidata nisu bili uspešni, ali su delimično uticali na preraspodelu glasova.

Blumbergova pozicija je jača. Bar finansijski, što je ovde i te kako značajna pojedinost.

Kao vlasnik kompanije Blumberg LP, jedne od najmoćnijih u cirkulisanju vesti i podataka o finansijskim transakcijama, on raspolaže imetkom većim od pet milijardi dolara. Jednom je, onako usput, rekao da bi mu za predsedničku trku bilo potrebno pola milijarde, dok njegovi saradnici sugerišu da je za tu mogućnu namenu izdvojio i celu milijardu.

Hroničari podsećaju da je novac odigrao i prilično važnu ulogu u njegovom osvajanju i održavanju funkcije njujorškog gradonačelnika. U kampanji za prvi izbor – ubrzo posle atentata otetim putničkim avionima koje su izveli teroristi 11. septembra 2001 – utrošio je 74, a za reizbor pretprošle godine čak 85 miliona dolara.

U autobiografiji je svoje ime opisao kao "simbol uspeha". S jednostavnom strategijom: "Ja sam Blumberg – Blumberg je novac – novac govori".

Stotine miliona dolara je, doduše, uložio u lokalna dobročinstva pa i sponzorstva međunarodnih poduhvata kao što su borba protiv pušenja i globalnog zagrevanja.

Od kursa republikanaca odudarao je i u nizu drugih opredeljenja. Zalaže se, tako, za jaču kontrolu ličnog naoružavanja, kao i za – genetska istraživanja, pravo na pobačaj, brakove homoseksualaca...

Uspeo je, kažu, da popravi mnoge pokazatelje stanja u Njujorku, mada ne i stopu gradskog siromaštva u kome živi 19 odsto inače prebogatog velegrada. Zamera mu se i da je "ženskaroš", što je u nekoliko navrata, u šali ili pritisnut okolnostima, potvrdio. Sada nevenčano živi s Dajanom Tejlor (52), nekadašnjom nadzornicom za bankarstvo u državi Njujork – oboje su raskinuli prethodne brakove.

Blumberg je, podseća se, jedan od onih koji su ostvarili "američki san". Startovao je skromno iz porodice potomaka poljskih Jevreja u bostonskom predgrađu. Na univerzitetu Džons Hopkins stekao je diplomu inženjera elektrotehnike. Sada vlada poslovnom imperijom u kojoj su i informativna agencija i televizija i radio koji se po njemu zovu Blumberg.

Ako se upusti u maraton ka Beloj kući – izbori su u novembru sledeće godine – Blumberg će biti treći Njujorčanin u toj trci. Već u njoj učestvuju senatorka i bivša prva dama Hilari Klinton i nekadašnji gradonačelnik Rudolf Đulijani. Ona je demokrata, a on republikanac. Blumberg je bio i jedno i drugo, da bi sada nastupao kao kritičar obeju partija...

--------------------------------------------------------------------------

Sa Švarcenegerom

Kalifornijski guverner i filmska zvezda Arnold Švarceneger kaže da bi Majkl Blumberg bio "sjajan kandidat" za predsednika SAD. Obojica su često nastupali kao disidenti u Republikanskoj partiji, pokazujući izvesna "liberalna" opredeljenja, a upravo su iskazali i jedinstven napor za prevazilaženje "stranačkih omeđenosti".

Pojavila su se i nagađanja da bi Blumberg, ako se upusti u nadmetanje za Belu kuću, mogao Švarcenegera da uzme kao kandidata za potpredsednika. Ustav ne dozvoljava da predsednik SAD bude neko ko ovde nije rođen, ali neki kažu da – "nije jasno" da li ta zabrana važi i za potpredsednika. Švarceneger je rođen u Austriji.

M. Pantelić

[objavljeno: 22.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.