Mafija više od tri decenije izdržavala porodice ubica italijanskog novinara

Izvor: RTS, 27.Maj.2020, 13:16

Mafija više od tri decenije izdržavala porodice ubica italijanskog novinara

Porodice ubica italijanskog novinara Đankarla Sianija, punih 35 godina od kako su ubice u zatvoru jer su osuđeni na doživotnu robiju, primale su pomoć od kriminalne organizacije Kamora.
O ovome opširno izveštava italijanska štampa, ne zato što se radi o izolovanom slučaju, već zato što je novost da pomoć traje neprekidno više od tri decenije, uprkos naporima policije da otkriju nezakonite puteve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << finansiranja i što su o porodicama ubica naizmenično vodili brigu tri kriminalna klana.

Novčana pomoć, takozvani "mesati", onima koji su "pali na ispunjenje kaznene dužnosti" ili onima koji svoju odanost Kamori plaćaju zatvorom, nije novost za one koji poznaju rad mafijaša.
Slučaj je otkriven nakon opsežne anti-mafijaške akcije italijanske policije u provinciji Napulj, koja je završena hapšenjem 16 osoba optuženih za zločinačko udruživanje u cilju trgovine drogom.
Prema pisanju agencije Ansa, brat ubijenog novinara Paolo Siani je rekao "da ovo jasno pokazuje da u borbi pritiv organizovanog kriminala nisu dovoljni samo policija i zatvor, već društvena pomoć, kao i nada da istinsko blagostanje građanima pruža država, a ne kriminal".
Novinar Đankarlo Siani je ubijen 1985. jer je pisao za napuljske novine Il Matino da je mafijaški bos uhvaćen zahvaljujući izdaji nekoga od svojih saveznika.
Nakon toga su šefovi dva kriminalna klana, Nuvoleta i Džionta, pre 35 godina odlučili da novinar mora umreti, piše italijanska štampa.
Posle ubistva novinara, ubice Kapućo i Del Kore, su se vratili u skrovište i nazdravili obavljenom poslu sa šampanjcem, pisala je štampa pre više od tri i po decenije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.