Lukašenko bojkotuje Rusiju zbog mlečnog rata

Izvor: Blic, Tanjug, 14.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko bojkotuje Rusiju zbog "mlečnog rata"

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko neće danas u Moskvi prisustvovati sastanku Pakta za kolektivnu bezbednost (ODKB), čije članice čine neke bivše republike Sovjetskog Saveza, u znak protesta zbog zabrane uvoza belorsuskih mlečnih proizvoda u Rusiju, saopštilo je belorusko ministarstvo spoljnih poslova.



Rojters podseća da je ovo samo najnovija epizoda u "mlečnom ratu" dve zemlje, otpočelom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << početkom meseca, kada je Moskva zabranila uvoz 1.200 mlečnih produkata iz Belorusije, koja zarađuje milijarde dolara od izvoza mleka i srodnih proizvoda i prošle je godine zauzimala oko četiri procenata ruskog tržišta na tom sektoru.

"Svedoci smo otvorene ekonomske diskriminacije od strane jedne od članica ODKB", navedeno je u saopštenju beloruskog ministarstva, uz napomenu da "takvi akti podrivaju ekonomsku bezbednost, koja je fundamentalni osnov za stabilnost u regionu". "U takvoj situaciji, Belorusija... je primorana da otkaže učešće na sastanku ODKB u Moksvi", zaključuje se u saopštenju.

Agencija Itar-Tas napominje da je, među dvadesetak tema koje će biti razmatrane na sastanku, i stvaranje Kolektivnih snaga za brzo delovanje.

Predsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Sergej Mironov je u sredu izjavio da zabrana uvoza beloruskih mlečnih proizvoda ne potiče ni od kakvih političkih razmimoilaženja dve zemlje, već joj je cilj zaštita ruskih proizvođača.

Ruska agencija za kontrolu hrane (Rospotrebnadzor) je početkom meseca zabranila uvoz više od 1.200 vrsta mlečnih proizvoda iz Belorusije, što je praktično potpuna zabrana, sa obrazloženjem da proizvođači ne poštuju nova tehnička pravila uvoza u Rusiju. Lukašenko je prošle nedelje optužio rusku stranu da postavlja niz uslova za pristup beloruskih mlečnih proizovda na rusko tržište, među kojima je i privatizacija beloruskih mlekara uz učešće ruskog kapitala.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Lukašenko otkazao učešće na samitu u Moskvi

Izvor: Capital.ba, 14.Jun.2009

MINSK, Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko neće učestvovati na samitu država članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti /ODKB/ u Moskvi u znak protesta zbog ruske zabrane uvoza mlječnih proizvoda iz te zemlje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Bjelorusije. 'Svjedoci...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.