Ličnost ili inteligencija? Evo od čega zavisi uspeh u životu i karijeri

Izvor: Press, 30.Dec.2016, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ličnost ili inteligencija? Evo od čega zavisi uspeh u životu i karijeri

Koliko je važna inteligencija, a koliko ličnost? Nove naučne analize otkrivaju daju neke zanimljive rezultate
Uprkos brojnim studijama koje su dokazale neverovatnu kompleksnost ljudskog kognitivnog sistema, koeficijent inteligencije (IQ) u popularnoj kulturi opstaje kao sinonim za inteligenciju uopšte, i na taj način, projektuje se na sam pojam uspeha.

Ipak, sirova snaga intelekta nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dovoljna za snalaženje u svetu. Prema rezulatima novih analiza, glavni faktor uspeha je nešto što nazivamo ličnost.


Foto: Poslovni sastanak


Američka Nacionalna Akademija Nauka (NAS) objavila je nedavno studiju međunarodnog tima istraživača u kojem je bio i Nobelov laureat Džejms Hekman, prema kojoj je sam IQ gotovo beznačajan za prognoze o finansijskom ili akademskom uspehu određene individue.

Proučavanjem velike količine podataka iz raznih zemalja sveta, utvrđeno je da su prognoze uspešnosti relativno tačne jedino kada se sa rezultatima testova inteligencije analiziraju i rezultati testova ličnosti.


Foto: Pixabay, Ilustracija


Rezultati ovih testova otkrivaju dosta o ličnosti, smatraju naučnici, i mogu se "prevesti u ishode". Tim smatra da za uspeh nije bitno biti pametan, koliko je važno imati jake nekognitivne veštine, na primer kapacitet za efikasno planiranje. Takođe, za dobijanje posla i dalji uspeh u karijeri, mnogo su važnije sposobnosti kao što su komunikacija, preciznost (vremenska i idejna) i inovativnost, navodi se u studiji.

"Ličnost i nekognitivne veštine su daleko fleksibilnije u starijem životnom dobu nego IQ. Postoji mnogo efektivnih adolescentnih intervencija koje promovišu ličnost, dok su daleko manje uspešne u jačanju IQ-a", smatra autor studije.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.