Lekuantr novi načelnik generalštaba francuske vojske

Izvor: RTS, 19.Jul.2017, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekuantr novi načelnik generalštaba francuske vojske

Fransoa Lekuantr, karijerni oficir koji je vodio evropsku misiju za obuku u Maliju, biće imenovan za novog načelnika Generalštaba francuske vojske posle današnje ostavke njegovog prethodnika.
Lekuantr je služio u Sarajevu tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji 1990-tih, a nedavno je vodio misiju u Maliju koja je pomagala u borbi protiv islamskih ekstremista.

Ranije danas načelnik Generalštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << francuske vojske Pjer de Vilije, koji se sukobio sa predsednikom Emanuelom Makronom oko vojnog budžeta, podneo je ostavku nedelju dana nakon što ga je Makron strogo ukorio.
"U trenutnim okolnostima, smatram da više ne mogu da osiguram održivost vojnog modela za koji smatram da danas i sutra garantuje bezbednost Francuske i Francuza i odgovara ambicijama naše zemlje. Zbog toga sam danas predao svoju ostavku predsedniku Republike i on ju je prihvatio", navodi se u objavljenoj De Vilijeovoj izjavi.
Kako navodi agencija AP, kancelarija francuskog predsednika nastoji da umanji značaj tenzija oko odlaske Vilijersa ali francuski vojni komentantori opisuju taj spor koji je izbio u javnost kao ozbiljnu krizu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.