Krim poručio Srbiji: Ne odugovlačite

Izvor: B92, 06.Dec.2019, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krim poručio Srbiji: Ne odugovlačite

Srbija ne bi trebalo da odugovlači s priznavanjem Krima kao dela Rusije, izjavio šef komiteta za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose krimskog parlamenta.

Prema rečima Jurija Gempelja, priznavanje Krima kao dela Ruske Federacije otvorilo bi nove perspektive u razvoju rusko-srpskih odnosa, preneo je Sputnjik.

"Srbija ima šansu da uđe u istoriju kao prva evropska zemlja koja je krenula putem pravde i priznala volju Krimljana. Srbija ne bi trebalo da odugovlači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa tim pitanjem", naglasio je on.

Gempelj, koji boravi u Srbiji u okviru krimske delegacije, rekao je da se do sada susreo s mnogim predstavnicima srpske vlasti, te je ocenio da je takva saradnja važna kako bi se dodatno učvrstili rusko-srpski odnosi.

Podsetimo, Krim je postao ruski region posle referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem se ogromna većina građana Krima i Sevastopolja izjasnila za ujedinjenje s Rusijom.

Za ujedinjenje je glasalo 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

Ukrajina, međutim, to poluostrvo smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krimska delegacija: Srbija ne bi trebalo da okleva sa priznavanjem Krima

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2019

Srbija ne bi trebalo da se ustručava u priznavanju ruskog statusa Krima, jer će ova odluka otvoriti nove perspektive za razvoj rusko-srpskih odnosa, rekao je šef odbora za javnu diplomatiju i međuetničke odnose krimskog parlamenta, predstavnik krimske delegacije Jurij Gempelj. Krimska delegacija...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.