Krim poručio Srbiji: Ne odugovlačite

Srbija ne bi trebalo da odugovlači s priznavanjem Krima kao dela Rusije, izjavio šef komiteta za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose krimskog parlamenta.

Izvor: B92

Petak, 06.12.2019.

09:22

Krim poručio Srbiji: Ne odugovlačite
Alexander Aksakov/Stringer/Getty images

Prema rečima Jurija Gempelja, priznavanje Krima kao dela Ruske Federacije otvorilo bi nove perspektive u razvoju rusko-srpskih odnosa, preneo je Sputnjik.

"Srbija ima šansu da uđe u istoriju kao prva evropska zemlja koja je krenula putem pravde i priznala volju Krimljana. Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa tim pitanjem", naglasio je on.

Gempelj, koji boravi u Srbiji u okviru krimske delegacije, rekao je da se do sada susreo s mnogim predstavnicima srpske vlasti, te je ocenio da je takva saradnja važna kako bi se dodatno učvrstili rusko-srpski odnosi.

Podsetimo, Krim je postao ruski region posle referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem se ogromna većina građana Krima i Sevastopolja izjasnila za ujedinjenje s Rusijom.

Za ujedinjenje je glasalo 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

Ukrajina, međutim, to poluostrvo smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: