Kremlj: Pokušaji spoljnog mešanja u situaciju u Belorusiji nedopustivi

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2020, 16:36

Kremlj: Pokušaji spoljnog mešanja u situaciju u Belorusiji nedopustivi

Belorusija je naša saveznica i bratska zemlja, a Belorusi sami moraju rešavati svoje probleme kroz dijalog, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov. „Znate da je predsednik Putin čestitao Lukašenku. To ukazuje na činjenicu da spoljnu politiku i osnove unutrašnje politike formira šef države“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li Kremlj priznaje izbore u Belorusiji i kako se može objasniti to što se stavovi pojedinih poslanika Državne dume razlikuju od stava predsednika. „Belorusija je naša saveznica i bratska zemlja. I Belorusi su naš bratski narod“, naglasio je Peskov. Kremlj smatra da trenutno nema potrebe da se Belorusiji pruži pomoć u okviru Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i da je to potvrdilo samo belorusko rukovodstvo, rekao je Peskov. „Još jednom ponavljam, mi smo za to da situacija ostane u pravnim okvirima i da Belorusi sami moraju da rešavaju svoje probleme u okviru tog pravnog polja i u okviru dijaloga“, istakao je on. Peskov je takođe rekao da u Kremlju primećuju pokušaje spoljnog mešanja u situaciju u Belorusiji i ističu da je to nedopustivo.  Komentarišući pitanje da li su Belorusiji potrebni novi izbori sa međunarodnim posmatračima, Peskov je rekao da su oni prisustvovali izborima održanim 9. avgusta. „Znate da su mnoge organizacije kao što su PSSE i Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u odbili da učestvuju kao posmatrači na ovim izborima. Međunarodni posmatrači koji su učestvovali zabeležili su stanje. To je de jure i defakto situacija što se tiče međunarodnih posmatrača“, rekao je Peskov.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Peskov: Postoji spoljno mešanje u situaciju u Belorusiji, kako indirektno, tako i direktno

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2020, 16:22

Kremlj smatra da bi dijalog Rusije sa beloruskom opozicijom bilo mešanje u unutrašnje poslove zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.. „Uzdržavamo se od bilo kakvih komentara o tome. Još jednom ponavljam, beloruske vlasti putem dijaloga sa predstavnicima onih koji protestuju treba...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.