Kolera preti da se proširi iz Iraka na region

Izvor: Blic, 07.Nov.2015, 01:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolera preti da se proširi iz Iraka na region

Epidemija kolere, koja vlada u Iraku, proširila se na Kuvajt i Bahrein, a preti da poprimi regionalne razmere jer se milioni hodočasnika pripremaju da posete tu zemlju, upozorio je danas direktor Unicefa u Iraku.

Kolera, koja dovodi do smrti usled dehidratacije i otkazivanja bubrega, otrkivena je u septembru, zapadno od Bagdada, a do sada je od nje obolelo najmanje 2.200 osoba dok je šest umrlo.

Unicef upozorava da se epidemija već proširila na region, a da se rizik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od širenja može povećati zbog broja ljudi koji dolaze u Irak, izjavio je direktor Unicefa Peter Hokins.

Naime, milioni šiitskih muslimana dolaze u Irak u decembru na verski ritual Arbaen, kojim se obeležava kraj godišnjeg perioda žaljenja zbog smrti Huseina, unuka proroka Muhameda.

Kako je istakao Hokins, kolera se već pojavila u Bahreinu, Kuvajtu i Siriji.

Međutim, Unicef je kasnije saopštio da još nije potvrđen nijedan slučaj u Siriji jer ogranizacija nema pristup područjima koje kontroliše Islamska država.

Ta organizacija navodi i da je svaki peti potvrđen slučaj epidemije u Iraku dete,kao i da je početak školske godine odložen za mesec dana u velikom delu zemlje.

Unicef dodaje da nastoji da preduzme sve mere u borbi protiv kolere, među kojima je i obezbeđivanje flaširane vode i instaliranje cisterni sa vodom, ali da nedostaje dovoljno finansijskih sredstava, kao i za većinu humanitarnih operacija u Iraku.

Epidemija kolere može se pripisati velikom broju faktora, među kojima se ističu nizak vodostaj Eufrata, poplave koje su zagadile reku, plitki bunari sa zagađenom vodom, kao i rat protiv pripadnika Islamske države, koji kontrolišu veliki deo teritorije na severu i zapadu Iraka.

Zbog sukoba sa džihadistima raseljeno je više od tri miliona ljudi, od kojih mnogi žive u kampovima, gde su povoljni uslovi za širenje epidemije kolere jer, kako se navodi, samo jedan zalogaj zagađene hrane ili samo gutljaj vode su dovoljni da izazovu infekciju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.