Klaus potpisao Lisabonski sporazum

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 03.Nov.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus potpisao Lisabonski sporazum

Češki predsednik Vaclav Klaus potpisao je danas Lisabonski sporazum, čime na snagu stupa plan EU za reviziju svojih institucija i sticanje veće uloge na svetskoj sceni.

"Potpisao sam Lisabonski sporazum danas u 15 časova", rekao je Klaus.

On je poslednji lider zemalja EU koji je ratifikovao sporazum a njegov potpis, nakon što je češki Ustavni sud odbacio žalbu na taj dokument, znači da će blok koji ima 27 članica i skoro pola milijarde stanovnika dobiti prvog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednika i uticajnijeg stranog predstavnika, preneo je Rojters.

Neposredno pre nego što je češki predsednik stavio potpis na dokument predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je za bi Lisabonski sporazum mogao da stupi na snagu najranije u decembru ili januaru.

"Ovaj put je bio maraton pun prepreka, ali poslednja prepreka je sada otklonjena", rekao je Barozo za Rojters.

Klaus po zakonu nije mogao da potpiše sporazum dok sud ne donese presudu o žalbi koju su uložili njegovih 17 evroskeptičnih senatora iz gornjeg doma parlamenta, tvrdeći da će sporazum narušiti suverenitet češke države.

Ustavni sud je saopštio da Lisabonski sporazum ne pretvara EU u nekakvu super-državu i da je u skladu sa Ustavom Češke.

Mada je sporazum potpisao sat pre vanrednog obraćanja novinarima, Klaus je već oštro kritikovao Ustavni sud da nije odlučio na osnovu pravnih argumenata i da je presuda "pristrasna politička odbrana Lisabonskog sporazuma".

Klaus je od samog početka bio protiv Lisabonskog sporazuma zbog toga što je smatrao da bi njime EU bila pretvorena u naddržavu sa vrlo malo demokratske kontrole.

Pošto su lideri EU prošle nedelje pristali da Češka bude izuzeta iz Povelje o osnovim pravima, sadržane u Lisabonskom sporazumu, Klaus je rekao da se više neće protiviti potpisivanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.