Kina: Uhapšeno 82 osumnjičenih za planiranje napada tokom Olimpijade

Izvor: Blic, 10.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Uhapšeno 82 osumnjičenih za planiranje napada tokom Olimpijade

U provinciji Sinđiang, na zapadu Kine, od početka godine uhapšene su 82 osobe pod sumnjom da su teroristi i da su planirali sabotaže tokom Letnjih olimpijskih igara koje se u avgustu održavaju u Pekingu, javili su danas kineski državni mediji.



Ovaj podatak izneo je Čen Džuangvej, šef policije u glavnom gradu provincije Sinđiang, tokom jučerašnjeg sastanka posvećenom bezbednosti za vreme olimpijskih igara, navodi danas DPA, pozivajući se na kinesku novinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agenciju Sinhua. Nikakvi drugi podaci nisu dati o uhapšenima. Saopšteno je međutim da je u toj provinciji u utorak ubijeno pet "svetih ratnika", jer su se opirali hapšenju.

Kineske vlasti su tokom marta i aprila optužile dve grupe Ujgura u provinciji Sinđiang i Tibetance na Tibetu da su planirali terorističke napade, otmice stranaca i čak samoubilačke napade za vreme olimpijade. Međutim, ujgurske i tibetanske organizacije, koje deluju u progonstvu, optužile su Peking da tvrdnje o planiranju terorističkih akcija koristi kao izgovor da bi se obračunala sa disidentima u Sinđiangu i na Tibetu. Kineske vlasti su pre dva dana naredile da se provere na aerodromima u te dve oblasti pojačaju, kao i u još desetak drugih gradova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.