Jevrejski pokret u SAD protiv Trampovog kandidata za ambasadora u Izraelu

Izvor: Blic, 18.Feb.2017, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevrejski pokret u SAD protiv Trampovog kandidata za ambasadora u Izraelu

Jevrejski reformski pokret u SAD usprotivio se nominaciji Dejvida Fridmana za američkog ambasadora u Izraelu, što izraelski mediji nazivaju potezom bez presedana.

To je prvi put da je najveći jevrejski pokret u Severnoj Americi zauzeo takav stav koji je predsednik Unije za reformski judaizam, rabin Riki Džejkobs u saopštenju objasnio strahovanjem da je izbor kandidata za ambasadora potvrda da je "dugotrajna dvostranačka podrška (SAD) Izraelu dovedena u pitanje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
U tom dokumentu koji su potpisali predsedavajući svih glavnih organizacija i tela pokreta, Fridman, ortodoksni američki Jevrejin i sin rabina, opisan je kao neko kome "nedostaju osnovne kvalifikacije za poziciju i neophodan temperament za tako osetljivo mesto".

Do tog zaključka se došlo nakon razgovora s njim i na osnovu saslušanja kandidovanog ambasadora pred Odborom Senata za spoljne poslove, u četvrtak.

U saopštenju se pominju njegovi ekstremni pogledi na model rešavanja izraelsko-palestinskog sukoba, stavovi o granicama Izraela i jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i drugi za koje se u saopštenju ocenjuje da već imaju svog odraza u Beloj kući, šteteći miru i odnosima s Izraelom.

Fridman je na saslušanju u Senatu pokušao da opovrgne ili ublaži svoje ranije izjave, ali Reformski pokret to nije prihvatio.

Fridmanovo saslušanje ometali su demonstranti među kojima je bilo i Jevreja, ali se Jevrejski reformski pokret od njih ogradio.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.