Jeste li znali da su Nemci od svih saveznika samo Hrvatima poverili učešće u jurišu na Staljingrad?

Izvor: Vostok.rs, 23.Nov.2023, 00:36

Jeste li znali da su Nemci od svih saveznika samo Hrvatima poverili učešće u jurišu na Staljingrad?

 
Nacisti nisu imali visoko mišljenje o borbenoj gotovosti svojih saveznika pa su u prvoj liniji napada koncentrisali samo svoje najbolje jedinice. Među njima je bila i takozvana Hrvatska legija.
Iako je formirana na teritoriji marionetske Nezavisne Države Hrvatske, ova legija je po svojoj strukturi i organizaciji predstavljala tipičnu nemačku vojnu formaciju.
Nosila je zvanični naziv 369. hrvatski pešadijski puk i pripadala je 100. lakoj pešadijskoj diviziji Vermahta (od 1942. godine se ona zvala jegerska). Njeni vojnici su nosili nemačku uniformu i bili su potčinjeni nemačkoj komandi, a od ostalih su se razlikovali samo po prišivci u vidu hrvatskog grba sa potpisom „Hrvatska“.

 
Gradske borbe na teritoriji fabrike „Crveni oktobar“
Georgij Zeljma/MAMM/MDF/russiainphoto.ru
 
U toku gradskih borbi Hrvati su angažovani u najtežim delovima. Posebno velike gubitke puk je pretrpeo na području fabrike „Crveni oktobar“.
Do početka 1943. godine u opkoljenom Staljingradu je od 4.500 legionara preživelo manje od 1.000. Hrvati su se krajem januara predali sovjetskim trupama.
Neki ratni zarobljenici na čelu sa komandantom puka, potpukovnikom Markom Mesićem, prešli su na sovjetsku stranu. Oni su u sklopu Prve samostalne jugoslovenske pešadijske brigade 1944. godine učestvovali u borbenim dejstvima protiv Nemaca na Balkanu.
 
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
 
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: Russia Beyond
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.