Izvor: Blic, 25.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska još nije završila 'naftni rat'

Hrvatska još nije završila 'naftni rat'

ZAGREB - Nakon što su Slovenija i BiH uputile nove protestne note Hrvatskoj zbog (donekle izmenjenog) spornog pravilnika o ograničenom tranzitu nafte i naftinih derivata kroz Hrvatsku, hrvatska je Vlada juče utvrdila konačne izmene pravilnika o prevozu opasnih stvari i dozvolila prevoz nafte i naftinih derivata kroz Hrvatsku, ali i odredila 28 mera stroge kontrole da bi se suzbio šverc i zagađivanje okoline. Utvrdila je pojačane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mere carinske i policijske kontrole, kako na graničnim prelazima, tako i na cestama. Carinske službe i policija strogo će kontrolisati kretanje cisterni preko precizno određenih koridora i pratiti vreme njihovog ulaska i izlaska iz Hrvatske. Carinici će moći izvršiti kontrolu cisterni bilo gde na cesti, a ne samo na granici.

Vlada je smanjila broj graničnih prelaza preko kojih nafta može ući i izaći iz Hrvatske, te utvrdila puteve kojima će se moći obavljati njezin transport. Mere se odnose na prevoznike u tranzitu kroz Hrvatsku i prevoznike u izvozu nafte iz Hrvatske. Premijer Račan je naglasio da to znači da neće biti diskriminacije, što je jedna od glavnih zamerki koje su proteklih dana stizale iz Ljubljane i Sarajeva i zbog čega su upućene tužbe WTO-u. No, sudeći po prvim reakcijama, u BiH i dalje smatraju da Hrvatska nije sasvim odustala od mera 'diskriminacije', jer da su domaći prevoznici i dalje u povoljnijem položaju, da mogu slobodno, bez stroge kontrole, prevoziti naftu unutar Hrvatske gde god žele. Mira Babić-Šuvar

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.