Gde su Londonu dokazi?

Izvor: Deutsche Welle, 22.Mar.2018, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde su Londonu dokazi?

Najvažnije pitanje u slučaju otrovanog bivšeg dvostrukog agenta Skripalja u Velikoj Britaniji i dalje je tu: da li postoje dokazi protiv Moskve? Stručnjaci objašnjavaju za DW zašto je London tako siguran u to.

Diplomatska kriza oko otrovanog bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije poprima sve šire razmere. Na današnjem (22.3.) samitu Evropske unije i to će se naći na dnevnom redu. Velika Britanija do sada je samo svojim saveznicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << – SAD, Francuskoj i Nemačkoj – predstavila dokaze o umešanosti Moskve u trovanje Skripalja i njegove ćerke. Nakon toga su sve tri zemlje stale uz Veliku Britaniju. Moskva poriče umešanost tvrdeći da nema nikakvog motiva.

Otrov iz pištolja?

Britanska premijerka Tereza Mej u početku je ostavljala otvorenim dve opcije: ili je Moskva direktno umešana ili je izgubila kontrolu nad sopstvenim hemijskim oružjem. U međuvremenu je, nakon što je Moskva odbacila ultimatum Londona i nije se oglasila o tom slučaju, druga opcija odbačena. Britanski stručnjaci polaze od toga da su Skripalj i njegova ćerka otrovani bojnim otrovom Novičok.

- pročitajte još: Afera Skripalj – za čiji račun?

Hemičar Vil Mirzajanov, koji je osamdesetih radio na razvoju tog otrova, a u međuvremenu živi u SAD, za DW je objasnio o kakvoj formi otrova se verovatno radi. „Mislim da je u ovom slučaju upotrebljena dvokomponentna verzija s dve potpuno bezopasne materije“, objasnio je Mirzajanov. Kao mogući način aktiviranja otrova ruski hemičar spominje mogućnost ispaljivanja dve male kapsule s komponentama otrova iz pištolja koje se spoje na cilju tj. žrtvi.

Većina onoga što se u javnosti zna o otrovu Novičok potiče iz knjige koju je Mirzajanov objavio 2008. Jedan nemački toksikolog, koji je želeo da ostane anoniman, za DW kaže da je vrlo verovatno da su u laboratorijima na Zapadu sami proizveli Novičok i da poseduju njegove uzorke. Jedna britanska vojna laboratorija u blizini mesta napada u Solzberiju mogao je da otrov, kako smatra nemački toksikolog, bez problema da identifikuje. „Radi se o stabilnoj materiji čiji ostaci su sigurno pronađeni na žrtvama“, zaključuje nemački stručnjak.

Odnosi Velike Britanije i Rusije na najnižem nivou zbog slučaja Skripalj

Greška Zapada

Velika Britanija i njezini saveznici su u zajedničkoj izjavi pozvali Rusiju da sarađuje s Organizacijom za zabranu hemijskog oružje (OPCW) i da predoči detalje programa Novičok. Ali kako je taj otrov uspeo da se „provuče“ kroz međunarodne ugovore o zabrani hemijskog oružja? „Sovjetski Savez ciljano je radio na tome da te materije ne uđu na spisak zabranjenih jedinjenja“, kaže nemački toksikolog. Vil Mirzajanov osuđuje Zapad zbog toga što je za mnogo toga što se događalo u Rusiji „zažmurio na oba oka“.

- pročitajte još: Džonson za DW: Ruska pozicija sve bizarnija

„Rusi su prevarili Zapad. Zapad je mislio da se u Rusiji stvara otvoreno društvo i da će se problem rešiti sam od sebe. Oni su u potpunosti potcenili karakter ruskog režima koji nije hteo da otkriva tajne oko Novičoka“, kaže taj disident. Osim toga, Rusi su bili ponosni na svoj izum, s obzirom na to da su ostali poznati otrovi, poput sarina, proizvod zapadnih laboratorija. Mirzajanov smatra da bi međunarodna zajednica trebalo da natera Rusiju da i Novičok stavi na spisak zabranjenih hemijskih oružja.

Svesna demonstracija moći?

Moskovski dnevnik „Novaja gazeta“ sredinom marta je objavio intervju s jednim stručnjakom za hemijska oružja koji smatra da su devedesetih godina određene količine Novičoka dospele u ruke kriminalaca ili stranih obaveštajnih službi. Nemački stručnjak za hemijsko oružje još uvek se čudi slučaju Skripalj.

- pročitajte još: „Odgovor bi Putina morao da zaboli“

„Bilo je potpuno jasno da će otrov biti identifikovan i da će odmah svi pogledi biti upućeni ka Moskvi. Jedino moguće objašnjenje jeste to da se radi o svesnoj demonstraciji moć i upozorenju koje i ostalim neprijateljima Moskve svuda u svetu pokazuje što može da ih snađe“, zaključuje nemački stručnjak.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.