Izvor: RTS, 22.Okt.2020, 08:36

FBI: Iran i Rusija se mešaju u predsedničke izbore

Iran i Rusija prikupili su podatke američkih glasača kako bi uticali na predstojeće američke predsedničke izbore, saopštio je Federalni istražni biro, dodajući da je Teheran odgovoran za slanje pretećih mejlova demokratskim biračima.
Direktor Nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif i direktor FBI Kris Vrej rekli su na konferenciji za novinare da će SAD odgovoriti svakoj zemlji koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokuša da se umeša u izbore, prenosi AP.

Retklif je precizirao da je cilj iranskih "lažnih mejlova", koje je navodno poslala krajnje desna grupa pristalica Donalda Trampa "Ponosni momci", da se izazove nemir i nanese šteta aktuelnom predsedniku, prenosi Bi-Bi-Si.
Dodao je da bi podaci mogli da budu iskorišćeni kako bi se registrovanim glasačima prenela pogrešna poruka za koje se pošiljaoci nadaju da će posejati konfuziju i haos i podriti poverenje u američku demokratiju.
Retklif je rekao da nisu uočene slične akcije Rusije, ali da su svesni da i Moskva poseduje informacije o glasačima.
"To su očajnički potezi 'očajnih neprijatelja'", rekao je Retklif, prenosi AP.
Neuobičajena konferencija za novinare obaveštajnih službi održana je manje od dve nedelje pred američke predsedničke izbore, nakon što su glasači demokrata u najmanje četiri ključne države primili preteće mejlove, za koje se, kako se navodi, lažno tvrdilo da dolaze od grupe "Ponosni momci", u kojima se birači upozoravaju da će biti progonjeni ako ne glasaju za Trampa.
Veruje se da su u toj operaciji korišćene mejl adrese iz registra glasača, koji uključuje i opredeljenost, adresu stanovanja i broj telefona.
Pošiljaoci su tvrdili da će znati za kojeg je kandidata primalac glasao na izborima 3. novembra, za koje je glasanje poštom već počelo.
U međuvremenu, Teheran i Moskva odbacili su optužbe za mešanje u izbore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Iran i Rusija su dobili informacije o biračima u pokušaju da utječu na izbore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Okt.2020

Iran i Rusija pribavili su informacije o američkim glasačima i pokušavaju utjecati na javno mnijenje uoči izbora 3. studenog, rekli su američki dužnosnici za nacionalnu sigurnost. "Potvrdili smo da su neke podatke o registraciji birača pribavili Iran, a odvojeno i Rusija", najavio je američki...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.