Dostupni linkovi

SAD: Iran i Rusija su dobili informacije o biračima u pokušaju da utječu na izbore


 John Ratcliffe, direktor Nacionalne obavještajne službe
John Ratcliffe, direktor Nacionalne obavještajne službe

Iran i Rusija pribavili su informacije o američkim glasačima i pokušavaju utjecati na javno mnijenje uoči izbora 3. studenog, rekli su američki dužnosnici za nacionalnu sigurnost.

"Potvrdili smo da su neke podatke o registraciji birača pribavili Iran, a odvojeno i Rusija", najavio je američki direktor Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe na konferenciji za novinare 21. listopada.

Ratcliffe i direktor Federalnog istražnog birao (FBI) Chris Wray rekli su da će Sjedinjene Države odgovoriti svim stranim zemljama ako se budu miješale u američke izbore.

Unatoč ovim iranskim i ruskim potezima, rekli su da Amerikanci mogu biti sigurni u američki izborni proces.

Ratcliffe je rekao da Iran šalje lažne e-mailove namijenjene da zastraše birače, stvore društvene nemire i naštete predsjedniku Donaldu Trumpu.

Rekao je da je Iran odgovoran za slanje ovakvih e-mailova demokratskim glasačima u najmanje četiri države, uključujući Floridu i Pennsylvaniju.

Prijetnja e-mailom, koja se lažno predstavlja da dolazi iz krajnje desničarske skupine Ponosni momci (Proud Boys), upozorila je glasače da će "doći za vama" ako primatelji ne glasaju za Trumpa, republikanca.

U operaciji zastrašivanja birača očito su se koristile e-mailovi dobiveni s državnih popisa za registraciju birača, koji uključuju pripadnost strankama i kućne adrese, a mogu uključivati adrese e-pošte i telefonske brojeve.

Nije jasno jesu li informacije hakirane ili su dobivene na drugi način, na primjer putem kriminalnih mreža tamnog weba. Neke su informacije o biračima javno dostupne.

Ratcliffe je rekao da američka obavještajna služba nije primijetila istu akciju iz Rusije, ali da su "svjesni da su dobili neke informacije o biračima, baš kao i 2016".

Kazao je da Iran također distribuira druge dezinformacije na internetu, uključujući videozapis koji sugerira da bi pojedinci mogli glasati na prijevaru čak i iz inozemstva.

"Ovaj videozapis i bilo kakve tvrdnje o takvim navodno lažnim glasačkim listićima nisu istina", rekao je Ratcliffe.

Američke obavještajne agencije ranije su rekle da se Iran, Rusija i Kina nastoje umiješati u izbore 2020. godine.

XS
SM
MD
LG