Izvor: RTS, 08.Sep.2022, 19:38

Elizabeta Druga, biografija jedne kraljice

Kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini. Sedam decenija provela je na tronu britanske monarhije, a nije ni trebalo da postane kraljica. Krunisanje 26-godišnje Elizabete 1953. godine bio je najpopularniji kraljevski događaj u 20. veku. Uprkos protivljenjima, njen brak sa princem Filipom trajao je pune 73 godine.
Kada se Elizabeta rodila, interes javnosti nije bio prevelik. Bila je tek treća u naslednom nizu, a oči javnosti su i ovako bile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uprte u njenog harizmatičnog strica Edvarda Osmog, kojeg je narod obožavao.

Edvard i jeste postao kralj nakon smrti njegovog oca, ali se prestola odrekao zbog ljubavi prema Amerikanki Volis Simpson.
Pošto njen otac kralj Džordž Šesti i majka Elizabeta nisu imali više dece sem Elizabete i njene mlađe sestre Margaret, pozicija britanskog monarha bila joj je zagarantovana. Kada je saznala da će postati kraljica, uopšte nije bila srećna.
Ipak, Elizabeta je od malena bila omiljena u Velikoj Britaniji. U kući su je iz milošte zvali Lilibet, a nju i njenu sestru odgajala je guvernanta, koja je kasnije opisala Elizabetu kao posebno dete, izuzetno uredno, pedantno sa velikim odgovornošću.
Vinston Čerčil ju je jednom prilikom opisao kao veliki autoritet, jer je još od malih nogu video u njoj odlučnost.
Brak sa grčkim kraljevićem Filipom nije bio najbolje prihvaćen u Bakingemskoj palati, a najveći protivnici venčanju bile su njena majka i baka.

Najviše zbog činjenice da je veliki deo njegove rodbine nemačkog porekla, a venčanje se odigralo 20. novembra 1947, tek dve godine nakon okončanja Drugog svetskog rata.
Uprkos tome što je Filip postao britanski građanin i princ i vojvoda od Edinburga, brak je bio kontroverzan i zbog toga što je on rođen kao pravoslavac, a njegove sestre su bile udate za naciste.
Nedugo posle venčanja preselili su se na Maltu, gde je Filip bio stacioniran, a malo mediteransko ostrvo postala je jedina zemlja pored Velike Britanije gde je Elizabeta živela.
Krunisanje u Vestminsterskoj opatijiKrunisanje 26-godišnje Elizabete 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji bio je najpopularniji kraljevski događaj u 20. veku. Njeno stupanje na presto ulilo je novu energiju u bankrotiranu i ratom iscrpljenu Veliki Britaniju.

Više od 100 miliona ljudi slušalo je prenos na radiju, a 27 miliona je pratilo na televiziji putem Bi-Bi-Sija.
Prva je bila kraljica Meri Prva Tjudor, koja je krunisana 1. oktobra 1553. godine. Kraljičina baka Meri od Teka, stara 81 godinu, bila je prva kraljica koja je videla svoje unuče na tronu, međutim, umrla je pre krunisanja. 
Haljina koju je kraljica nosila na krunisanju, koju je dizajnirao britanski modni dizajner Norman Hartnel, napravljena je od belog satena i izvezena zlatnim i srebrnim koncem sa amblemima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta.
Posle krunisanja, kraljica je nosila haljinu još šest puta, uključujući otvaranje parlamenta na Novom Zelandu i Australiji 1954. godine.
Šest i po decenija uz kraljicuPrinc Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je 2021. godine, u 100. godini. U braku sa Elizabetom bio je 73 godine, a kao suprug britanske kraljice proveo je punih 65 godina, i zato je ličnost koja je bila u najdužem braku sa jednim britanskim monarhom.

Odnos kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka ljubav na prvi pogled. Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji umesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju.
"Ponašamo se kao da pripadamo jedno drugome godinama", napisala je Elizabeta u pismu svojim roditeljima ubrzo nakon udaje.
Kraljica je od svog oca nasledila model monarhije koji je bio staromodan i skoro nevidljiv i neprisutan. Nisu znali kako da se izbore sa medijima i novim dobom, kaže istoričarka Sara Gristvud, autorka knjige Elizabeth: The Queen and the Crown.
Objašnjava da je princ Filip tu odigrao ogromnu ulogu.
"Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji, umesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju", dodaje istoričarka.
Smatra se i da je imao veliku ulogu u organizovanju televizijskog prenosa krunisanja Elizabete, ali i da je bio ključan za organizaciju TV dokumentarca o kraljevskoj porodici 1969. godine.
Tokom narednih decenija, kraljica Elizabeta javno je nekoliko puta govorila o tome koliki je uticaj Filip imao na nju, nazivajući ga svojom snagom i temeljem.
Proslava platinastog jubileja Kraljica Elizabeta je povodom ovogodišnje proslave 70. godišnjice stupanja na presto, objavila da želi da Kamila, vojvotkinja od Kornvola, bude poznata kao kraljica supruga kada princ Čarls postane kralj. 
Kraljica je, takođe, podržala svog najstarijeg sina kao budućeg monarha. "Želela bih da vam svima izrazim svoju zahvalnost na podršci. Ostajem večno zahvalna zbog lojalnosti i naklonosti koje mi i dalje pružate", istakla je pisanoj poruci.
"I kada moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju lojalnu službu", istakla je Elizabeta.
Među gostima u Sandringemu bila je Anđela Vud, bivša učenica kuvarske škole, koja je 1953. godine pomogla u stvaranju "Piletine za krunisanje", jela na bazi karija i majoneza koje je tada prvi put napravljeno u čast vladavine Elizabete Druge.
Kraljica je, obučena u svetloplavu haljinu, takođe isekla rođendansku tortu, koju je ispekao meštanin. 
Vojni orkestri, plesači, razni izvođači i poznate ličnosti paradirali su ulicama Londona kako bi obeležili platinasti jubilej kraljice Elizabete. 
Mehaničarka, vozač hitne pomoći i ljubitelj konja i pasaTokom Drugog svetskog rata, Elizabeta je radila kao mehaničarka u teritorijalnoj odbrani Londona. Bila je izuzetno dobra u popravljanju kamiona, a vozila je i kola hitne pomoći.Odličan je vozač, ali nema dozvolu.

Jednom je potpuno šokirala saudijskog kralja Abdulaha kada ga je provozala kroz svoje imanje. Isprva je kralj bio iznenađen što je uopšte sela na vozačko mesto, a onda je ostao zapanjen njenom izuzetno brzom vožnjom po uskim ulicama.
Veliku ljubav gajila je prema psima i konjima, a obožavala je i konjske trke.
Što se njenog stila tiče, Elizabeta je oduvek bila obučena u haljine veselih boja, veoma kvalitetnih materijala, cvetnih dezena i detalja. Uvek je na sebi imala svedeni nakit, šešir, ženske rukavice i male torbe.
U Velikoj Britaniji je obožavaju. Jedini trenutak kada je britanska monarhija bila u krizi popularnosti bila je pogibija princeze Dajane 1997. godine. Elizabeti su tada zamerili hladan odnos.

Posetila je 117 zemalja i proputovala 1,7 miliona kilometara. Kao što je slučaj sa vozačkom dozvolom, Elizabeta nije imala ni pasoš, što je i logično kada se ima u vidu činjenica da se pasoši izdaju u njeno ime, pa bi bilo besmisleno da samoj sebi dala dopuštenje za putovanje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BBC o smrti kraljice Elizabete: Ovo je trenutak u kojem je ISTORIJA STALA (FOTO)

Izvor: Blic, 08.Sep.2022

Smrt kraljice Elizabete, vladarke, vođe i simbola britanske nacije dugih sedam decenija, trenutak je u kojem je istorija nakratko stala, objavio je Bi-Bi-Si (BBC). Britanska kraljica Elizabeta Druga bila je na tronu od 25. godine, a velika većina Britanaca nikada u životu nije poznavala drugog vladara.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.