BiH: Cvetkoviću 30 dana pritvora zbog Srebrenice

Izvor: Press, 16.Avg.2013, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Cvetkoviću 30 dana pritvora zbog Srebrenice

Odlukom Suda BiH, Cvetkoviću, bivšem pripadniku Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, određeno je 30 dana pritvora zbog opasnosti od bekstva i narušavanja javnog reda i mira ako bi se našao na slobodi, javile su "Nezavisne novine", pozivajući se na Birn.

Tužilac Dubravko Čampara zatražio je da se Cvetkoviću odredi pritvor, smatrajući da bi, ako bi se našao na slobodi, napustio BiH.

Čampara je naveo da je Cvetković pre 10 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << iz BiH otišao u Izrael i nije se vraćao dok ga izraelske vlasti nisu izručile u četvrtak, 15. avgusta.

Pre iznošenja razloga za određivanje pritvora, tužilac je naveo da postoji osnovana sumnja da je Cvetković, 16. jula 1995, zajedno sa sedam pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS, učestvovao u ubistvima najmanje 900 zarobljenih Srebreničana na Branjevu kod Zvornika, navodi Birn.

S druge strane, odbrana je zatražila puštanje na slobodu Cvetkovića, uz mere zabrane koje uključuju zabranu napuštanja mesta stanovanja u Milićima i komunikacije sa osobama koje se dovode u vezu sa ovim predmetom.

Da bi osporio tužiočeve navode o Cvetkovićevoj ulozi u zločinu, branilac Petko Pavlović je rekao da osumnjičenog nema na spisku pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Srpske koji su upućeni u Srebrenicu i da se ne spominje ni u dokazima sa drugih suđenja.

Branilac je naveo da se osumnjičeni nije krio u Izraelu, već je tamo živeo sa suprugom i dvoje dece od 2006. godine.

"Nije bio u bekstvu. Porodične prilike i ekonomska situacija su ga odveli u Izrael", rekao je Pavlović i dodao da je osumnjičeni dolazio u BiH 2008. godine.

Prema tvrdnji Tužilaštva BiH, osam pripadnika odreda činilo je streljački vod na Branjevu. Pravosnažno su osuđeni Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijan, Zoran Goronja, Marko Boškić i Dražen Erdemović na ukupno 127 godina zatvora.

Za Branom Gojkovićem, koji je osumnjičen da je, takođe, učestvovao u streljanju na Branjevu, rapisana je međunarodna poternica.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.