Bela kuća traži 5,9 milijardi dolara za obnovu posle uragana Harvi

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Sep.2017, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća traži 5,9 milijardi dolara za obnovu posle uragana Harvi

Bela kuća je pripremila zahtev Kongresu za početni paket pomoći od 5,9 milijardi dolara za obnovu posle uragana Harvi, da se osigura da ima dovoljno sredstava za akcije pomoći.

Predlog predsednika Donalda Trampa, koji se finalizuje uz konsultacije sa ključnim kongresmenima iz reda republikanaca je, kako se navodi, samo deo ukuponog paketa pomoći koji će biti potreban za obnovu od posledica Harvija i koji bi mogao da dostigne i više od 100 milijardi dolara. Toliko je izdvojeno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i za pomoć žrtvama uragana Katrina iz 2005. godine.  Predlog će biti podnet Kongresu danas i očekuje se da će Donji i Gornji dom Kongresa o tome verovatno glasati iduće nedelje, rekao je jedan visoki državni zvaničnik.

Vođe republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa rekli su da nameravaju da deluju brzo oko pomoći vezane za uragan Harvi. Očekuje se da će kasnije biti potrebni mnogo veći paketi pomoći ali prvobitni koji treba da pokrije troškove Savezne agencije za upravljanje katastrofama (FEMA) do 30. septembra ne bi trebalo da bude sporan, navodi agencija AP.

FEMA sada brzo troši postojeće rezerve za katastrofe, 2,1 milijardu dolara do četvrtka.

Prvobitna sredstva za pomoć biće za najhitnije poslove obnove, a uslediće veći paketi pomoći, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Tom Bosert.

On je rekao da će biti potrebno više nedelja i meseci da se proceni puna razmera štete i potrebe za njeno otklanjanje.

Republikanska članica Kongresa Šila Džekson Li je ranije rekla da će možda biti potreban paket pomoći od 150 milijardi dolara za obnovu i nadoknadu štete posle uragana Harvi.

Uragan Katrina iz 2005. bio je najveća katastrofa koja je pogodila SAD, a troškovi obnove iznosili su 110 milijardi dolara, prema Kongresnoj kancelariji za budžet.

Posle oluje Sendi 2012. državni budžet za obnovu iznosio je 54 milijardi dolara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.