Basurin: Pogoršanje situacije izazvale izjave kijevskih političara

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2017, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basurin: Pogoršanje situacije izazvale izjave kijevskih političara

Operativna komanda Donjecke Narodne Republike smatra da su akcije kijevskih snaga u oblasti Gorlovke i Donjecke stanice za filtriranje vode, odustajanje od Minskih sporazuma, saopštio je novinarima zamenik komandanta Operativne komande DNR Eduard Basurin.

Basurin je objasnio da su kijevske snage bile raspoređene na stotine metara od Donjecke stanice za filtriranje, odakle su često otvarale vatru u pravcu DNR. Osim toga, 54. Specijalna mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajina uz podršku nacionalista iz 24. Specijalnog bataljona „Ajdar“ osvojila je dva sela u okrugu Gorlovka.

Zamenik komandanta se u vezi sa tim obratio međunarodnim organizacijama sa zahtevom da se zabeleže te činjenice i zaustavi „nastup borbenih dejstava“ Kijeva.

Prema njegovom mišljenju, do pogoršanja situacije na liniji dodira dovele su izjave kijevskih političara. Kao primer on je naveo reči sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksandra Turčinova da će Oružane snage Ukrajine pojačati svoje položaje i napredovati na teritoriju DNR i LNR.

„Upravo te izjave ukrajinskih političara provociraju nekompetentnu komandu Oružanih snaga Ukrajine na izvršavanje suludih postupaka, zbog kojih stradaju civili i ginu ukrajinski vojnici“, rekao je Basurin.

Kijevske snage osvojile su sela Travnjevoje i Gladosovo, koji se nalaze u takozvanoj „sivoj zoni“ na liniji razgraničenja. Pri tome oni su planirali mnogo veću ofanzivu i nameravali da uđu u predgrađe Gorlovke, koja je pod kontrolom DNR. 

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kijevske snage 25 puta napale teritoriju DNR

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2017

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 25 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se 15 naseljenih mesta Republike. Tokom napada poginuo je jedan vojnik DNR, a oštećeno je šest kuća.. . . . Narodna milicija LNR saopštila je da...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.