Barak: Izrael tek treba da ostvari svoj cilj u Gazi

Izvor: Glas javnosti, 06.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barak: Izrael tek treba da ostvari svoj cilj u Gazi

Izraelska vojska nastavila je kopnene, pomorske i vazdušne napade na ciljeve militantnog pokreta Hamas u pojasu Gaze. Juče je ubijeno sedam članova jedne palestinske porodice u napadu na njihovu kuću u Gazi, izjavili su palestinski medicinski zvaničnici. Napad na izbeglički logor Bič, u predgrađu Gaze, usledio je posle odvojenog granatiranja u kome je poginulo troje dece sa svojom majkom, izjavili su medicinski izvori. Oni su rekli da je u najnovijim napadima poginulo ukupno 12 civila. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Izrael je 27. decembra krenuo u vazdušnu operaciju na Gazu, a 3. januara je pokrenuo i kopnenu akciju. Do sada je u sukobima poginulo više od 524 Palestinca, a 2.700 je povređeno. I pored velikog broja žrtava, jedan od lidera palestinskog radikalnog pokreta Hamas Mahmud al-Zahar obećao je juče pobedu svog pokreta u Izraelu, kao i uništenje jevrejske države. „Pobeda dolazi, zahvaljujući Alahu“, rekao je Al-Zahar u prvom televizijskom obraćanju od početka izraelskog napada na pojas Gaze.

Izrael će nastaviti akciju dok izraelska naselja ne budu bezbedna od napada, izjavio je izraelski ministar odbrane Ehud Barak.

„Hamas je do sada pretrpeo veoma težak udarac, ali mi još nismo dostigli svoj cilj i zato se operacije nastavljaju“, rekao je Barak. „Naš osnovni cilj je da promenimo realnost kada je u pitanju bezbednost juga“, rekao je Barak, aludirajući na izraelska naselja koja su na meti stalnih raketnih napada pripadnika Hamasa.

On je, takođe, potvrdio ranije izjave očevidaca da je grad Gaza delimično opkoljen i da izraelski tenkovi izvode operacije u južnim, severnim i istočnim predgrađima grada.

Visoke diplomate Evropske unije, ali i Rusije pokušale su juče, svako na svoj način, da doprinesu obustavi sukoba u pojasu Gaze. Međutim, Izrael je odbacio apele da se okonča nasilje, a nije prihvatio ni predlog da se postave posmatrači EU. Na Bliskom istoku su francuski predsednik Nikola Sarkozi, specijalni izaslanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, a pored njega i delegacija evropske „trojke“. U regionu je i specijalni izaslanik ruskog predsednika, Aleksandar Saltanov.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Diplomatski napori za okončanje sukoba u Gazi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Jan.2009, 17:37

Međunarodni diplomatski napori intenzivirani su danas u pokušaju da okončaju krvoproliće u pojasu Gaze, gde izraelske vazdušne i kopnene snage nastavljaju napade na militante Hamasa. Strahuje se za bezbednost milion i po palestinskih civila koji su u vatrenom području.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Izrael nastavlja operacije u Gazi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Jan.2009

Izraelske snage ušle su u grad Gazu kako bi spriječili napade Hamasa na teritorij Izraela. Palestinski izvori priopćili su da je najmanje dvadeset Palestinaca poginulo, što u napadu na školu UN, što u artiljerskim napada ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.