Astronauti izašli u kosmičku šetnju da obave popravke

Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astronauti izašli u kosmičku šetnju da obave popravke

Dvojica astronauta izašla su juče u kosmičku šetnju sa međunarodne kosmičke stanice na 340 kilometara od Zemlje da počnu popravku jedne od tri dvostruke solarne antene.

Astronauti Hajdemari Stefanišin-Pajper i Stiven Bouen provešće u kosmičkoj šetnji 6,5 sati u prvom od četiri planirana izlaska u svemir tokom petnaestodnevne misije kosmičkog broda "Indevor".

Svemirki brod sa sedam astronauta, koji je krenuo iz Kosmičkog centra Kenedi kraj Kejp Kanaverala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Floridi, stigao je na MKS u nedelju sa 14,5 tona opreme i materijala, među kojima je italijanski modul Leonardo, neophodnih da bi se udvostručio broj stalnih članova posade stanice sa sadašnjih tri na šest.

Reč je o četvrtom i poslednjem letu "Indevora" ove godine, jer je konačna misija održavanja teleskopa Habl odložena za proleće 2009. godine.

Posadu MKS sada čini i Sandra Magnus, koja će na mestu inženjera leta zameniti astronauta Grega Čemitofa, koji je na stanici bio od juna, a vratiće se kući "Indevorom".

Sedam astronauta će postaviti na stanici dve nove kabine za spavanje, jednu opremu za vežbanje, još jedan toalet, dve nove rerne za zagrevanje hrane i za naučne eksperimente jedan frižider, jedan zamrzivač i jednu peć.

Brod je dovezao i sistem za preradu urina u vodu za piće. On će biti isproban da bi se stvorili slični sistemi koji bi se jednoga dana koristili u ekspedicijama na Mesec i Mars.

Astronauti će popraviti jednu od tri dvostruke solarne antene i očistiti rotacioni sistem koji je neispravan od 2007. godine. Oni će takođe postaviti dve antene GPS na japanskoj laboratoriji Kibo, kao i novu kameru.

Predviđeno je da se misija "Indevora" završi 29. novembra.

Posadu misije čine pet muškaraca i dve žene, svi Amerikanci: kapetan Kris Ferguson (47), kopilot Erik Bo (44) i pet specijalista misije, među kojima je Sandra Magnus, koja će se vratiti na Zemlju u februaru 2009. godine.

NASA planira još osam misija kosmičkog broda do MKS posle Indevora, tako da može povući flotu i nastaviti razvijanje novog broda nazvanog "Orion" kojim astronauti mogu da idu na Mesec.

MKS je zajednički projekat 16 zemalja vredan 100 milijardi dolara i građena je deset godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.