Američka avijacija u trci za zamenu ruskih raketnih motora

Izvor: Večernje novosti, 03.Jun.2015, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka avijacija u trci za zamenu ruskih raketnih motora

Program će biti implementiran kao takozvana društveno-privatna saradnja, a među glavnim kandidatima su „Junajted launč alajans“ (United launch aliance), „Spejs Eks“ (Space X) i „Aerodžet roketdajn holdings“ (Aerojet rocketdyne holdings). Američka avijacija formalno je otpočela takmičenje za izradu novog sistema za raketni pogon, koji će zameniti ruske RD-180 motore, rekao je u sredu general potpukovnik Semjuel Grejvs, šef vojnog Centra za izradu svemirskih i raketnih sistema. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Motor RD-180, koji se koristi za napajanje raketa „Atlas 5“, za sada nema američki pandan. Američka Vlada se nada da će do septembra 2015. godine ugovorima podeliti 160 miliona između četiri ponuđača. Od ponuđača se očekuje da iskoriste sopstvena finansijska sredstva, kojima bi pokrili trećinu troškova prototipa. Inicijalne ponude ističu 23. juna. Među glavnim kandidatima su „Junajted launč alajans“, „Spejs Eks“ and „Aerodžet roketdajn holdings“. Decembra 2014. godine predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je amandman senatora Džona Mekejna, kojim se predviđa odustajanje od motora RD-180 do 2019. godine. Ovim amandmanom nije obuhvaćen ugovor između kompanija „Junajted launč alajans“ i ruskog „Energomeša“, koji ističe 2019. godine. Američka Vlada je u martu objavila da će početi nadmetanje za kompaniju koja će izraditi sistem za raketni pogon, u svetlu odustajanja od ruskih raketnih motora. Takmičenje će obuhvatiti 28 lansiranja planirana u periodu od 2020—2024. godine. (Izvor: sputniknews.com)

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Pentagon traži domaću zamenu za čuvene ruske raketne motore RD-180

Izvor: 011vodič.com, 04.Jun.2015, 13:48

PENTAGON  je objavio konurs za konstruisanje raketnih motora koji bi zamenili čuvene ruske RD-180 koje Amerikanci koriste već godinama.. General Samjuel Grivz je ukazao da se ti motori ugrađuju u prvi stepen američkih raketa Atlas i priznao da SAD dosad nisu bile u stanju da same proizvode svoje...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.