Ambasador Austrije u Italiji na razgovoru zbog trupa na granici

Izvor: RTS, 04.Jul.2017, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Austrije u Italiji na razgovoru zbog trupa na granici

Ministarstvo spoljnih poslova Italije pozvalo je ambasadora Austrije Renea Policera nakon što je Beč saopštio da će verovatno uspostaviti kontrole koje će zaustavljati migrante u pokušaju prelaska granice između te dve zemlje, prenosi "Rojters". Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti navodi da će "plan Austrije o kontroli granice imati posledice po bezbednosnu saradnju dve zemlje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rene Policer je pozvan na razgovor u sedište ministarstva u Rimu "nakon izjave austrijske vlade o raspoređivanju trupa na (planinskom prelazu) Brener", saopštilo je italijansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskocil upozorio je da će ta zemlja "veoma skoro" uvesti provere na granicama i rasporediti vojnike na granici sa Italijom, ukoliko se ne smanji priliv migranata širom Sredozemlja.
"Očekujem da će veoma skoro biti aktivirane granične kontrole i da će se tražiti pomoć u raspodeli (vojske)", rekao je Doskocil za Kron dejli.
Smatra da je taj potez "neophodan" ukoliko se ne smanji priliv izbeglica u Italiju, preneo je AFP.
Kron dejli navodi da je na raspolaganju 750 vojnika i da su četiri oklopna vozila već poslata u tu oblast tokom vikenda.
"Plan Austrije o kontroli granice imaće posledice"
Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti je reagovao na izjavu austrijskog ministra odbrane i upozorio da će plan Austrije da uvede pogranične kontrole i možda rasporedi trupe kako bi sprečila migrante da prelaze iz Italije na njenu teritoriju imati posledice po bezbednosnu saradnju dve zemlje.
Navodi da situacija na prometnom alpskom graničnom prelazu Brener nije vanredna.
"Iskreno, iznenađen sam komentarima austrijskog ministra odbrane Hansa Petera Doskocila", izjavio je Miniti.
Prema rečima italijanskog ministra, "to je neopravdana inicijativa bez presedana koja će, ako ne bude odmah korigovana, neizbežno imati posledice po bezbednosnu saradnju" između dve susedne zemlje.

Inače, Evropska komisija ponudila je Italiji više sredstava za pomoć u kontroli migracija iz Libije, širom Sredozemlja, u okviru niza predloga kojima se odgovara na kritike Rima da Evropa ne uspeva da im pomogne.
Plan, dogovoren na nedeljnom sastanku evropskih komesara, biće predstavljen ministrima unutrašnjih poslova zemalja članica EU u četvrtak u Talinu, gde italijanski zvaničnici očekuju da preostalih 27 vlada EU urade više po pitanju migranata, da im pomognu da se izbore sa hiljadama ljudi koji dolaze na nedeljnom nivou.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italijanske vlasti pozvale na razgovor ambasadora Austrije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Jul.2017

Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor austrijskog ambasadora poslije izjava u kojima je iz Beča najavljeno postavljanje vojske na granici da bi se spriječio prolazak migranata. Austrijski ambasador Rene Policer pozvan je na razgovor u Rimu "poslije saopštenja iz Vlade...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.