Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 18:26

Одлазак чувара Зејтинлика Ђорђа Михаиловића

Ђорђе Михаиловић, познат као чувар Зејтинлика, преминуо је данас у 96. години.
Ђорђе Михаиловић је рођен деценију по завршетку Првог светског рата, а живот је провео као чувар на Српском војничком гробљу у Солуну, Зејтинлику.

Први чувар гробља >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << био је Ђорђев деда, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља код Боке Которске. После своје смрти и сам се придружио саборцима, на Зејтинлику. Наследио га је Ђорђев отац, Ђуро Михаиловић, који је током Другог светског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке. Кад је Ђуро умро 1961. године био је сахрањен уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорђу, последњем мушком потомку из лозе Михаиловића.
"Пре је био мој отац, пре оца био деда. Ја сам трећа генерација, треће колено. Сваки дан долазим, живим овде, спавам овде на гробљу", рекао је Ђорђе Михаиловић дописници РТС-а по добијању награде  "Мајка Србија" .

За своју дугогодишњу посвећеност Ђорђе Михаиловић је одликован и Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена.
Био је грчки држављанин, а пре три године примљен је у држављанство Републике Србије.

(За прилог коришћен видео материјал Академског хора Collegium Musicum)
Познат је свима који су посетили место на којем почивају посмртни остаци око 8.000 хероја Великог рата, страдалих током битака на Солунском фронту, у редовима српске војске.
Био је чувар гробља до маја 2022. године, а одступио је због нарушеног здравља.

Вест о смрти Михаиловића објавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић на Инстаграму: "Још једна тужна вест данас - у 17:30 часова, у 96. години умро је чика Ђорђе Михаиловић, чувар Зејтинлика, српског гробља у Солуну. Био је трећа генерација чувара српске историје и гробова српских јунака. Животна жеља му је била да добије српски пасош и та жеља му је испуњена. Искрено саучешће породици и свим пријатељима. Нека му је вечна слава!".
Саучешће породици и поштоваоцима чика Ђорђа упутио је и председник Србије Александар Вучић наводећи да је он био чувар колективног сећања на један од најславнијих херојских периода наше историје.

"Скроман и тих, веран својој отаџбини и народу, задужења је обављао ревносно и са огромним поштовањем према сенима оних којима је Србија била највећа светиња. Са истом преданошћу је гостима и посетиоцима причао о подвизима наших ратника, због којих је Србија данас поносна на свој слободарски дух и предачко наслеђе. Поштован и вољен од народа, достојан дужности која му је поверена, чика-Ђорђе је отишао тихо, јер је тако и живео, показавши целом нашем роду да однос према прецима, одређује будућност потомцима", наводи се у саучешћу председника.
Изразе саучешћа упутили су и министри Милош Вучевић и Братислав Гашић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, званичници из Републике Српске, политичари из Црне Горе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.